Новини и статии

Обувките с висок ток могат да причинят артрит

Публикувано в: Превенция и хигиена 29 September 2009

Високите токчета водят до артрит

Американско проучване показва, че младите жени, които носят обувки с висок ток, са в риск от развитието на артрит на по-късен етап от живота. Обувките с висок ток, сандалите и чехлите са сред причините за проблеми със ставите. Докато за спортните обувки (маратонки и др.) няма данни да предизвикват подобни състояния.

Учени от Американския колеж по ревматология са изследвали повече от 1400 мъже и 1900 жени. Резултатите от проучването, публикувано в Arthritis Care & Research, показват, че жените често носят неподходящи и неудобни обувки, докато по-малко от 2% от мъжете правят „нездравословен" избор спрямо краката си. Необходими са още доказателства, които да подкрепят тази теория, но специалистите препоръчват да се внимава повече с избора на обувки, за да се избегнат проблеми в бъдеще.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

az mnogo obi4am da hodq sas visoki tok4eta

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15158 seconds