Новини и статии

Парацетамолът се свързва с алергии при малките деца

Публикувано в: Превенция и хигиена 30 November 2010

paracetamol1

Използването на парацетамол при малки деца може да доведе до развитието на алергии или астма на по-късен стадий в техния живот, сочат данните от ново изследване на учените в Нова Зеландия.

Необходими са повече изследвания, за да се изясни този феномен, както и дали ползите на парацетамола за лечение на треска са по-големи от евентуалния риск за по-късно развитие на алергия. Това заяви Джулиан Крейн, преподавател в университета Отаго в Уелингтън и автор на научния доклад. "Проблемът е, че парацетамолът се предписва доста свободно на малките деца", сподели ученият. "Има много доказателства, които навеждат на мисълта, че има нещо нередно в случая. Действието на медикамента не е напълно изяснено, именно в това се състои проблемът", допълни той.

Докладът, който се появи в списание "Clinical and Experimental Allergy", е базиран на новозеландско изследване за астмата и алергиите, което разглежда използването на парацетамола при 505 новородени в Крайстчърч и 914 пет и шестгодишни деца в същия град, за да се установи дали те са развили симптоми на астма или чувствителност към алергия. "Голямото откритие е, че 90% от децата, които използват парацетамол преди да навършат 15 месеца, е три пъти по-вероятно да станат чувствителни към алергии и два пъти по-вероятно да развият симптоми на астма на шестгодишна възраст, спрямо децата, които не използват парацетамол", посочи още Крейн.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.26877 seconds