Новини и статии

Пилатесът гони тъгата

7 June 2009

Спортът съчетава в едно йога, балет и аеробика. Подходящ е за хора с болно сърце, помага след операция

Никое лекарство не е толкова ефикасно, както движението. То може да запази или дори да върне здравето ни. Пилатесът е живото доказателство за това. Този сравнително нов спорт е създаден за възстановяване след травми и операции. Затова е подходящ за всички хора - от тийнейджърите до хората в по-напреднала възраст. Тайната му пък се крие в съчетанието на елементи от йогата, каланетиката и балета. Благодарение на това той укрепва мускулите и тялото, без да натоварва излишно органите в него.

При пилатеса всяко усилие минава през стягането на мускулите около корема и ханша. Това отличава този спорт от всеки друг. Благодарение на тази особеност се получава и балансирано натоварване на цялото тяло. Ако човек работи за краката, се активират и всички останали части. Затова не е нужно човек да работи за различни части на тялото както при фитнеса. За разлика от аеробиката пък пилатесът не е толкова динамичен. Това намалява опасността от травмиране на мускулите, сухожилията и ставите. Друга особеност е, че при пилатеса упражненията не се повтарят повече от 12 пъти.

Пилатесът има прекрасно действие върху хора с гръбначни проблеми. Упражненията разтягат гръбначния стълб и засилват мускулите. Това е особено полезно при наличие на травми. Заради умереността си пилатесът е полезен и за хората със сърдечно-съдови проблеми. Упражненията при него не напрягат сърцето. Както при всяко едно натоварване обаче и тук се изразходва енергия, затова човек може да е сигурен, че ще отслабне. Пилатесът стяга тялото, издължава мускулите, но не предразполага към трупане на допълнителна маса. Гимнастиката помага и на психиката. След приключване на упражненията човек се чувства освежен, тонизиран и с добро самочувствие. Повечето от хората смятат, че ги е избавил и от депресията. Затова много често на пилатес се записват токущо родили жени. Така те хем работят за добрата си фигура, хем противодействат на следродилната депресия.

Цената на пилатеса е достъпна за всички. Една групова тренировка се движи между 5 и 10 лева. Когато човек иска да тренира индивидуално, тарифата скача на 20 до 30 лева. Оптималният брой тренировки за седмица е 3-4 пъти.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

davayte nova infirmacia.polezna e.cheta neprekusnato

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10484 seconds