Новини и статии

Плевен е пред грипна епидемия

Публикувано в: Здравни новини 13 January 2011

bolnootnastinkamomichence

Плевен е пред прага на грипна епидемия. В областния град заболеваемостта от грип и остри респираторни инфекции през последната седмица е скочила на 246,81 на 10 000, срещу 118,47 на 10 000 за предходната, съобщи д-р Бонеслав Бонев от РИОКОЗ.

Той уточни, че ръста на болните е двоен, което е над обичайното за сезона за Плевен. Цифрите поставят Плевенска област на второ място в страната по заболеваемост от респираторни инфекции - след София област, а на трето е област Габрово.

В момента от осемте практики на лични лекари, чрез които се следи заболеваемостта, са взети 6 проби носо-гърлен секрет. Те са изпратени за анализ в референтната лаборатория на НЦЗОО, за да се установи какви щамове  се разпространяват в плевенско.

Д-р Бонев  уточни, че когато болните в областта  достигнат 335 на 10 000, тогава ще се обяви грипна епидемия.

За предстоящата вълна са раздадени 11 000 дози противовирусни и противогрипни препарати на лични лекари, ДКЦ-та, Спешно отделение на УМБАЛ-Плевен,  ЦСМП и филиалите му. Противогрипните медикаменти са доставени на РИОКОЗ от Министерството на здравеопазването. На сайта на инспекцията са качени и алгоритмите, които са утвърдени от МЗ във връзка с  действията на здравните власти относно предстоящата епидемия.

При разговор с проф. д-р Пенка Илиева, от Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ-Плевен, стана ясно, че екипът на клиниката има готовност да реагира при грипна пандемия. „Подсигурени сме с медикаменти, като част от тях са от миналата година, когато актуален беше т.нар. свински грип", каза проф. д-р Илиева. Тя припомни, че свинският грип протече много тежко, защото от 8 болни, настанени за лечение, само един е бил спасен.

Д-р Илиева апелира хората да внимават, защото и  грипните вируси, които ще ни атакуват тази година също не са безобидни. „Важно е болните през първите пет дни  да са на легло, а още от първите 24 часа от заболяването да започнат да приемат вирусостатици, като „Тамифлу" или „Реленца" и топли течности", посъветва проф. д-р Илиева.

Тя е категорична, че грипа не е  леко заболяване, което да се подценява от хората,  защото след него се появява т.нар. имуносупресивен ефект. Потиска се имунната система и са възможни вторични бактериални инфекции.

„Другият опасен момент е, че грипният вирус засяга дихателната система и предизвиква тежки пневмонии, засяга сърдечно-съдовата система, като е възможна и остра сърдечна недостатъчност, както и централната нервна система - т.нар. грипен енцефалит, който протича тежко и е с висока смъртност", каза проф.д-р Илиева.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08225 seconds