Новини и статии

Пловдивските болници ще покрият новите критерии

Публикувано в: Здравни новини 16 December 2009

home1

Онкодиспансерът в Пловдив да бъде преобразуван в специализирана болница с междуобластни функции  - това е едно от предложенията на Районния център по здравеопазване, което ще влезе в новата здравна карта на областта, съобщи директорът на центъра д-р Георги Божиков. Той припомни, че с предвижданите промени в закона за лечебните заведения   диспансерите ще престанат да съществуват в сегашния си вид, но като лечебни звена  ще запазят основните си функции за последващо наблюдение на пациентите. Като пример д-р Божиков посочи пловдивския кожен диспансер, който ще бъде преобразуван като отделение в МБАЛ "Пловдив", а психодиспансерът ще бъде обособен в Център за психично здраве.

Според д-р Божиков и в новата карта ще залегне предложението за сливане на двете общински болници - МБАЛ"Свети Мина „ и МБАЛ"Свети Панталеймон".  „На  Пловдив е необходима една общинска болница,  която да бъде конкурентна на големите държавни болници", заяви д-р Божиков. Болницата за белодробни болести ще запази статута си на специализирано здравно заведение, защото още преди години е била реформирана с преминаването на тубдиспансера към нея. „В началото на следващата година ще предложим на голяма дискусия готвените промени като в обсъждането ще участват представители на всички здравни институции", обясни още д-р Божиков.

От своя страна директорът на РЗОК в Пловдив д-р Борис Джурджев съобщи, че до 20 януари всички болници, които отговарят на новите критерии, трябва да сключат договори за работа по клиничните пътеки. Той припомни, че здравната каса ще подписва договори само със здравни заведения, които имат  възможност за 24 -часово непрекъснато обслужване на болни, съвременно оборудване и апаратура, и всички необходими специалисти, които да са назначени на основен трудов договор. Според него болниците в Пловдив  ще успеят да изпълнят новите критерии, но в по-малките общини се очаква да възникнат проблеми с назначаването на специалисти и закупуване на ново оборудване.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.08947 seconds