Обработеното месо крие реален риск за сърцето
Консумацията на бекон, колбаси и други обработени меса може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет, съобщава Ройтерс.
Учени от „Харвард" са анализирали близо 1600 изследвания и са установили, че 50 грама месни продукти дневно увеличават риска за сърцето с 42%, а от диабет - с 19%. Приемът на прясно месо, независимо дали е говеждо, свинско или агнешко, не повишава опасността, което според специалистите означава, че солта и консервантите в обработените храни са истинската заплаха за здравето.
Всички видове колбаси съдържат добавки, сол и консерванти.
Тези от хората, които не могат да се откажат напълно от колбасите, могат да намалят риска за сърцето си, като консумират обработени меса веднъж седмично, съветват експерти.
Източник: Health.bg
Вижте още
- Витамин Д за борба с диабета
- Млечните продукти намаляват риска от инфаркт
- Затлъстяването е опасно колкото пушенето
- Месото може да е причина за неизвестни алергични реакции
- Комбинирайте полезните храни за по-голям ефект
- Д-р Л.Емилова: Генномодифицираните храни са опасни
- Богата на протеини диета предпазва от счупване на кости
Няма коментари
Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.
Нагоре към статията
Добави коментар
Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.