Новини и статии

Полезните свойства на морковите

Публикувано в: Хранене и диети 15 January 2010

Помага за здрави венци и зъби, при простуда и кашлица

carrot

Основното богатство на този зеленчук е каротинът, а всички знаем колко полезно за очите и имунната система е това вещество. В него се съдържат и други полезни вещества: витамини от групата В, които отговарят за нервната система, кожата и косата, витамин РР - бори се с безсънието, умората и депресията, витамин Е - предотвратява сърдечните болести и ранното стареене, витамин С - справя се с инфекциите, йод, калий, фосфор, мед и други микроелементи.

На тези, които искат да имат здрави венци и зъби, се препоръчва колкото може по-често да гризат оранжевия зеленчук. Морковът изчиства зъбния емайл от остатъците храна и се справя с микробите. Ако сте се простудили, изплакнете болното гърло с пресен морковен сок. Смесен с мед, този сок помага при кашлица, а в съчетание с мляко се използва за предотвратяване пристъпите от бронхиална астма. Пресни моркови се включват в менюто на хора, страдащи от заболявания на черния дроб, бъбреците, сърцето. Кашица от пресни моркови се налага върху рани и изгаряния, а за хубава кожа се прави маска от настъргани моркови и яйчен жълтък.

Медиците препоръчват на жените колкото може по-често да включват в менюто си морковите, както и ястия от моркови и домати. Оказало се, че колкото повече моркови и домати ядат жените, толкова по-малка вероятност има те да развият рак на яйчниците. Тези два зеленчука се препоръчват и за периода на климакса. Достатъчни са един морков на ден и 100 г доматен сок на седмица.

По време на кулинарно обработване част от полезните вещества неизбежно се губят. За да се сведе до минимум тази витаминна загуба, не приготвяйте ястията с моркови в отворен съд. Капакът на тенджерата ще помогне да запазите вкуса и аромата на зеленчуците и ще направи ястието по-полезно. Не обелвайте морковите, защото така се лишавате от най-много витамини, които се съдържат в кожата. Най-добре ги изстъргвайте с четка.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21100 seconds