Новини и статии

Недоносените бебета се нуждаят от специални млека

Публикувано в: Хранене и диети Автор: Medicine.bg 11 January 2009

Бебе с шише с адаптирано мляко

Според проучване поведено във Франция, недоносените деца и децата с ниско тегло при раждане, хранени с обогатени адаптирани млека през първите два месеца след изписването им от болница, наддават повече и костите им се минерализират по-добре.

Резултатите от това и от предишни изследвания потвърждават препоръките за хранене на деца с ниско тегло при раждане с обогатено адаптирано мляко, през пръвите 2 месеца след изписването им от болница.

Д-р Жан-Чарлс Пико и неговите колеги изследват 49 недоносени деца, родени преди 33-та гестационна седмица и тегло под 1750 грама.

Децата са хранени с адаптирано мляко за недоносени или със стандартна формула за доносени деца през първите 2 месеца след изписването. През следващите 2 месеца на всички кърмачета е давано стандартно адаптирано мляко.

През първите 2 месеца след изписването, наддаването на тегло е заначително по-високо при децата хранени с обогатената формула. Телесното тегло при изписване и два месеца по-късно са съответно 1989 грама и 4533 грама, при хранените с адаптирано мляко за недоносени и 2009 грама и 4144 грама, при хранените със стандартната формула.

Нарастването на обиколката на главата, но не и на ръста, също е заначително по-голямо при децата хранени с формула за недоносени деца.

На 4-ия месец след изписването, теглото на кърмачетата в групата харанени със специалната формула е 6139 грама в сравнение с 5540 грама в групата хранени със стандартно адаптирано мляко. Минералното съдържание на костите на 4 месечна възраст също е значително по-високо при децата хранени с адаптирано мляко за недоносени деца.

Изследователите са на мнение, че храненето на недоносените деца и децата с ниско тегло при раждането с адаптирано мляко за недоносени оказва траен ефект върху растежа и бъдещото развитие на детето.

Адаптирани млека за недоносени деца и деца, родени с ниско тегло[1]:

  • Milupa Pre-Aptamil
  • Milupa Pre-Milumil
  • FRISOLAC Premature
  • Nestle Pre NAN
  • Nutricia Pre-Nutrilon 

1) Споменатите в текста търговски продуктш са дадени само като пример и споменаването им не означава, че се препоръчват специално от Medicine.BG. Също така, това че определено търговски продукт не е споменат, не означава, че продуктът не е добър.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

здравейте. съжалявам че ще прозвуча остро но в статията пишете абсолютни глупости!!! живеем в Германия и млеката с ПРЕ са най-близките до майчиното мляко. нашата акушерка ни препорача ако можем да останем на ПРЕ до последно в най-лошия случай да отидем на 1цата. и повярвайте ми, колкото родители и педиатри сме питали ни казват същото. от останалите детето много бързо наддава.

zdraveite nie s na6eto bebe se namirame v avstriq toe na 3 mes
v bg mu davahme frizovom i mnogo mu ponasq6e nikoe drugo.sega mu davam pre aptamil i gpore dolu sam dovolna.i o6te ne6to na6te produkti sa eftin skapani stoki
takava razlika ima dori v beberonite

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10981 seconds