Новини и статии

Сезонният грип изисква навременна намеса

Публикувано в: Превенция и хигиена 6 October 2009

ваксиниране за сезонен грип
Д-р Мариана Мандажиева, началник на отделението по алергология към Клиниката по дерматология и алергология на Военномедицинската академия.

Д-р Мандажиева, какво трябва да знаят хората за заболяването грип?

Грипът е едно опасно заболяване, което трябва да се разграничи от баналните вирусни инфекции. Най-важното, което трябва да се знае, е, че той е с остро начало и винаги започва много тежко. Образно казано, може да говорим за един вид "сграбчване" от болестта.

Симптомите на грипа са много: висока температура - над 38,5 градуса, силни болки по мускулите на тялото, зачервяване и дълбока болка в очите, остра кашлица, запушване на носа и съответно затруднено дишане. Изключително важно е грипът да бъде разпознат навреме, за да може да се реагира адекватно със съответното лечение. Първите 48 часа не бива да се пропуснат, защото при лечението те са от голямо значение за повлияване на заболяването.

Защо трябва да обърнем сериозно внимание на грипа? Опасни ли са усложненията от него?

Усложненията на това заболяване са много тежки и за да не се стига до тях, както вече споменах, трябва да се проведе едно навреме започнато лечение. При усложнение от грип може да се стигне до първична вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, възпаление на средното ухо, остър синузит или обостряне на хроничен синузит. Много често усложненията на грипа водят до сензорно увреждане на слуховия нерв, което може да е фатално, когато не се хване в първите 24 часа, и да предизвика намаление на слуха.

Усложненията на грипната инфекция засягат и обонянието, като и тук често може да се стигне до трайна липса на обоняние, когато грипът не се диагностицира навреме и не се започне лечение. Последното усложнение, което искам да спомена, е острият ларинготрахеобронхит, засягащ много често малките деца.

През изминалата зима грипът подмина България. Какво очаквате да се случи през този сезон?

Обикновено боледуващите от грип за нашата страна са около 300 хиляди и аз мисля, че тази година няма да бъдем пропуснати от грипа по няколко причини. Първата са постоянните мутации на вирусната частица на грипа, а втората - стресът и непълноценното хранене, които са неизменна част от живота на българина. Всичко това ме кара да мисля, че тази година трябва да очакваме грипна вълна.

Масова практика е, когато хората почувстват първия дискомфорт от грипа, да посягат към средства за понижаване на температура и други подобни. Те достатъчни ли са, за да се справим с това заболяване?

Не са достатъчни и винаги трябва да се питаме какво всъщност се крие зад високата температура. Грипът не се лекува само със симптоматични медикаменти, каквито са средствата за понижаване на температурата. Те са по-скоро едно помощно средство. Има други медикаменти, които действат както за намаляване на симптомите и за облекчаване на протичането  на грипа, така и за неговото терапевтично лечение . Това са M2 инхибиторите и неврамидиатните инхибитори. От първата група това е  ремантадинът, който е първото химиотерапевтично средство за лечение на грип.

Необходимо ли е и кога да се пристъпва към антибиотично лечение?

Антибиотичното лечение на грипа се прилага само за три негови бактериални усложнения, каквито са възпаление на средното ухо, синуити и вторични бактериални пневмонии. Никога не бива да се започва лечение с антибиотици при съмнение за протичащ грип, защото, освен че увеличаваме резистентността към антибиотиците, също така маскираме клиничната картина и позволяваме грипът да се разпространява сред останалите членове на семейството или колектива.

Достатъчно ли е да се ваксинираме? Освен ваксините какви други начини има, за да се преборим с грипа?

За лечение и за профилактика на грипа освен ваксините има и други медикаменти, като например ремантадин, които се прилагат сред високорискови групи, а също и сред здравото население за профилактика и за лечение. Ние знаем, че при възрастните хора имунната система не реагира достатъчно. Дори и при профилактика с ваксина се създава имунитет около 50-60 процента, а останалата профилактика и лечение трябва да се провеждат с ремантадин. За да има ефект, много важно е лечението на грипа с този медикамент да се започва в първите 48 часа.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16912 seconds