Новини и статии

Шумът на работното място ни обрича на вредни навици

Публикувано в: Здравни новини 7 October 2010

officenoise

Работата в постоянно шумна среда увеличава повече от 2 пъти опасността от сериозни проблеми със сърцето. При хората под 50-годишна възраст рискът нараства до четири пъти. Ново проучване предупреждава още младите мъже пушачи, които също се влияят от шума.

Американски учени са изследвали повече от 6000 души за период от пет години, след това ги разделят на такива, които са подложени на силен шум по време на работа за най-малко три месеца, и такива, които не са. Специалистите открили, че хората, работещи в шумна среда пушат повече от тези, които работят в тих офис, съобщава British Medical Journal. Сред работниците под 50 години връзката с шума е особено силна. Те са между три и четири пъти по-застрашени от ангина или исхемична болест на сърцето, или вече да са прекарали инфаркт.

Според авторите постоянният силен шум може да бъде също толкова силен външен стресиращ фактор, като например внезапна силна емоция или физическо натоварване, ефектът от които е свиване на кръвотока през коронарните артерии.

Изследването показва, че превишеното излагане на шум на работното място е важен проблем, свързан със здравето. Стресът води до нездравословно хранене, тютюнопушене и липса на физическа активност. Тези фактори са сред основните причинители на кардиологични проблеми.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.17960 seconds