Новини и статии

Синтетични лещи може да заменят лазерната хирургия

Публикувано в: Здравни новини 13 May 2010

kontaktnileshti

Нов метод за корекция на късогледство може да се окаже по-безопасен от лазерните операции, твърдят британски специалисти. Процедурата представлява поставяне на синтетични лещи в окото зад зеницата или пред ириса. При лазерната интервенция се премахват части от роговицата. И двете терапии действат по един и същи начин, но променят пътя, по който светлината навлиза в окото, както и фокусирането на обектите.

Изследването, публикувано в Cochrane Library, анализира данните за 132 пациенти, подложени и на двата метода. Резултатите показват, че и двете процедури възстановяват зрението, но тези от участниците, на които са поставени лещи, са виждали по-ясно и са имали по-добър усет за контраст, когато носят очила, в сравнение с другите.

Необходими са още проучвания на дългосрочните рискове, тъй като още не е ясно дали няма странични ефекти, които се появяват след време.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.01820 seconds