Новини и статии

Следобедната дрямка подобрява работата на мозъка

Публикувано в: Релакс и антистрес 22 February 2010

51354

Сиестата (следобеден сън - исп.) не само осигурява почивка на мозъка, но и действа като допинг за умствения капацитет на човека, гласи публикувано вчера изследване на американски учени.

"Сънят има възстановителен ефект след продължително будуване, но също така засилва неврокогнитивния капацитет, сравнено с момента преди сиестата", обяснява Матю Уокър, професор по психология в университета Бъркли, Калифорния и ръководител на научния екип. Изследването беше представено на годишната конференция на American Association for the Advancement of Science.

Учените са изследвали 39 пълнолетни лица, разделени на две групи, едните от които подремвали следобед, а другите - не. По обед двете групи показали при изследвания еднакви възможности при активирането на областта от мозъка, където се натрупва информация. В 14.00 ч. участниците в първата група легнали да спят за 90 минути, а втората група бодърствала. В 18.00 ч. двете групи отново били изследвани за възможност да запаметяват информация и хората, който бодърствали през целия ден, показали по-слаби резултати в сравнение с регистрираните преди теста. Затова пък при първата група било установено, че дрямката е подействала стимулиращо за умствените възможности. Тези резултати потвърждават хипотезата, че сънят е необходим за освобождаване на мозъка в краткосрочен план, за да се осигури място за нова информация, заяви Матю Уокър.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.13686 seconds