Новини и статии

Смях, разходка с кучето и яйца - рецепта за отслабване

Публикувано в: Любопитно 25 January 2011

plosakkorem

Темата за отслабването винаги е актуална. Може да се твърди даже, че докато има храна, ще има хора, които да дават съвети как да се премахват натрупаните мазнини. Ако случайно се интересувате от диети и мразите кантара си, ви предлагаме следните няколко хитрини за справяне с излишните килограми.

Дъвчете бавно

Изследване на университета в Роуд Айлънд е установило, че когато жените погълнат за 9 минути една порция паста, приемат 646 калории. Тези, които се хранят по-бавно и изяждат същата порция, приемат 70 калории по-малко и освен това се засищат повече.

Калориите в ябълките са се увеличили

По предишните стандарти ябълките съдържаха 80 калории, а днес в тях има 130. Причината е, че в магазините се предлагат все по-големи ябълки – вчерашният среден размер днес се определя като малък. Други плодове с увеличени калории са прасковите /от 40 на 60/ и портокалите /от 70 на 80/. Добрата новина е, че освен повече калории в тях има и повече витамини и фибри.

Подходящ за всяко време десерт (съдържа само 24 калории)

Когато ви се прииска нещо сладко, изяжте една сушена кайсия с 1 бадем върху нея – ще ви се струва, че ядете някаква сладка.

Избирайте подходящи пуканки

Пуканките за микровълнова съдържат различно количество калории. Дори и когато са от една и съща марка. Четете етикетите върху опаковките.

Пийте повече вода

Всеизвестно е, че водата със своите нула калории е най-диетичната напитка. Любителките на висококалоричните напитки трябва да знаят, че при изследване с участието на 240 жени със свръх тегло, учените са установили, че тези, които са заменили подсладените напитки с вода, са отслабнали средно с 3 килограма повече от жените, които не са го направили. В 1 кола има 146 калории, а в 1 чаша гроздов сок – 154.

Не преварявайте пастата

Приготвяйте пастата „ал денте” – да се усеща по-твърда при дъвчене. Колкото повече се варят макаронените изделия, толкова повече се разпада нишестето, от което се повишава техният гликемичен индекс. Това води да по-бързо повишаване на стойностите на кръвната захар и до изостряне на апетита. Когато спагетите се варят 5 минути, техният гликемичен индекс е 38, след 20 минути той нараства до 61. Това обаче не означава, че можете да поглъщате всяка вечер огромни порции фетучини, дори и сварени „ал денте”. Трябва да се отчитат и висококалоричните сосове към пастата.

Трикът с 30-секундните физически усилия

Може да се отслабне и с по-краткотрайни физически усилия. Учени от Охайо открили, че половинчасовото спринтово каране на колело с редуване на скоростите - педалите се въртят бързо 30 секунди, а през следващите 4 минути се кара бавно – е също толкова ефективно, колкото час и половина каране с умерена скорост. Ключът е в серията от 30-секундните засилвания.

От спането се отслабва

Ако спите по 1 час повече от обикновено, за 1 година може да отслабнете до 7 килограма. Ново изследване на учени от Мичиган установило, че хората ядат с 6% по-малко, ако прекарват 1 час повече в сън. Учени от Харвардския университет пък са проследили около 68000 жени и открили, че тези, които спят само 5 или по-малко часа, са с 32% по-застрашени да натрупат над 15 килограма за 16 години от жените, които спят по 7 часа.

Най-диетичната закуска

Откажете се от гевреците и кифлите. Установето е, че хората, които закусват с 2 яйца, отслабват с 65% повече от тези, които ядат тестени закуски, въпреки че поемат едни и същи калории. Причината е, че яйцата засищат за по-дълго време и по този начин през останалата част на деня се поемат по-малко калории.

Отслабване с любима музика     

Правенето на упражнения под акомпанимента на любима музика е по-ефективно, твърдят британски учени. Те установили, че музиката помага на хората да се упражняват по-дълго. Важното е да откриете подходящата мелодия. При храненето е обратно. Най-добре е то да преминава в мълчание. Доказано е, че когато слушат музика, хората ядат повече.

Изгорете 40 калории със смях     

Това не е шега! Учени от университета „Вандербилд” доказали, че с 10-15 минути смях се изгарят точно толкова калории.

Сваляне на натрупаните от бременността килограми     

За да отслабнете след раждане, загасете телевизора и излезте навън. Учени от Харвард са изследвали 902 майки и установили, че всеки час гледане на телевизия увеличава с 24% вероятността от запазване на натрупаните от бременността килограми. Всеки час ходене пък намалява тази вероятност с 34%.

Нещо сладко и същевременно диетично     

Сушените сини сливи са сладки, но много полезни. Те са богати на антиоксиданти, калий и фибри. В едно пакетче сушени сливи има само 25 калории.

Разходка с кучето

Изследване на британски учени е открило, че хората, които отглеждат куче, се движат 2 пъти повече от тези, които нямат куче. Причината е, че даже и да ги мързи, те се чувстват длъжни да изведат любимеца си на разходка.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14619 seconds