Новини и статии

Стволовите клетки подпомагат регенерирането на сърдечната тъкан, според последни данни

Публикувано в: Здравни новини 18 August 2009

070718001823

След две операции на сърцето, Боб Чирико прави всичко възможно, за да го поддържа здраво. „Вече карам колело, не усещам задух и не боледувам от ангина”, разказва той. Въпреки това за него и за милиони хора, които страдат от сърдечно-съдова недостатъчност увредата в областта на сърцето е факт.

Учени от Медицинския център на университета в Охайо, САЩ са разработили нов метод за лечение на базата на стволови клетки, изолирани от костен мозък. Целта е била да се възстанови засегнатата тъкан. „Стволовите клетки имат способността да се насочват към увредената зона, към крайниците или към всяка друга точка с неадекватен кръвен поток. Те стимулират растежа на нови, собствени кръвоносни съдове”, казва д-р Винсент Помпили. В засегнатата сърдечна област стволовите клетки не се задържат дълго. 96% от тях умират в рамките на четири дена, поради липсата на достатъчно кислород. Поради тази причина учените от Охайо са се насочили към разработването на метод, който осигурява оцеляването им в организма за по-дълго време при наличието на ограничено количество кислород. Medical News Today преди дни отрази новината за позитивните резултати от техния подход.

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19782 seconds