Новини и статии

Суеверия за здравето - факти и измислици

Публикувано в: Любопитно 27 January 2011

yabalkazapodobarimunitet

Всички сме ги чували – митовете, свързани със здравето, които се предават от уста на уста през поколенията. Спокойно, тези стари непроверени приказки вече не трябва да ви стряскат. Ето 12-те най-често споменавани фалшиви здравни съвета, които най-после са изобличени.

„Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен.”

Истината е: Една шепа боровинки на ден ще държи доктора далеч по-ефективно. Боровинките са хранителни бомби, богати на антиоксиданти и влакнини, лесно се прибавят към кисело мляко или друго за ядене. Консумацията на различни плодове и зеленчуци е важна за предотвратяването на много хронични заболявания, като сърдечно-съдови болести, високо кръвно налягане и диабет.

„Не трябва да се маха кората на хляба. Тя е пълна с витамини.”

Истината е: Германски учени са открили, че процесът на печене произвежда нов вид антиракови антиоксиданти в хляба, които са осем пъти по-наситени в кората, отколкото в средата. Важно е да се отбележи, че хлябът е по-добре да бъде пълнозърнест (със или без кора), защото той има повече хранителни вещества (като фибри).

„Ако излизате с мокра коса, ще настинете.”

Истината е: Ще почувствате студ, но ще останете здрави, твърдят американски учени, Те се позовават на изследване, при което група доброволци били заразени с вирус на настинка и подложени на различни условия – престой в топла стая или душ в комбинацията с престой в хладно помещение. „Влажната” група не се разболели повече от тези, които стояли на сухо. Чувството за студ не засяга имунната система, допълват учените.

„Ако кръстосвате очи, те ще останат така.”

Истината е: Няма нищо лошо в това доброволно да се кръстосват очите, твърдят учени. Ако забележите обаче, че детето ви прави това често (когато не имитира анимационен герой), вероятно има други проблеми със зрението.

„При настинка се яде, а при треска – се гладува.”

Истината е: И в двата случая яжте и пийте, но течностите трябва да са повече. Хидратирането е най-важно при настинките и температурата, тъй като тогава организмът се обезводнява.

„Дъвката остава в стомаха 7 години.”

Истината е: Както е при повечето нехранителни обекти, които децата поглъщат, течностите пренасят дъвките през стомашно-чревния тракт и в рамките на дни тя напуска организма. Въпреки че дъвките не се разграждат лесно в храносмилателната система вероятно няма да предизвикат болки в корема.

„75% от топлината на тялото се губи през главата.”

Истината е: Тази поговорка вероятно се базира на размера на бебешката глава, която е много по-голяма в сравнение с пропорциите на тялото, отколкото при възрастните. При порасналите хора процентът е около 10 на сто. Имайте предвид, че топлината напуска тялото от всички незащитени с дрехи области (крака, ръце, длани), така че слагането на една шапка не е по-важно от носенето на ръкавици.

„Хълцането минава след стряскане.”

Истината е: Повечето домашни средства срещу хълцане, като задържане на дъха или пиене на вода, не са медицински доказани, за да бъдат ефективни, твърдят учените. Въпреки това може да опитате този трик, датиращ от 1971 г., изяжте една чаена лъжичка захар на кристали. Според изследването тази тактика води до спиране на хълцането при 19 от 20 пациенти.

„От рибата се поумнява.”

Истината е: За децата на възраст до три или четири години това наистина е така. Рибата, особено мазната, е пълна с омега-3 мастни киселини, включително и DHA (докозахексаенова киселина). DHA е особено полезна през първите две години от живота за развитието на мозъка и остротата на зрението. За децата, които не искат да ядат риба има и други Омега-3 варианти - авокадо, орехи, и рапично масло.

„Не трябва да се плува час след хранене.”

Истината е: След ядене кръвотока се насочва към храносмилателната система и по-далеч от мускулите. Твърди се, че при физическа активност веднага след хранене липсата на кръв ще доведе до спазми и удавяне. Това обаче няма да се случи, твърдят специалисти, тъй като недостигът на енергия за по-усилено плуване не може да застраши живота.

„Всяко дете има всекидневна нужда от мултивитамини.”

Истината е: Децата, които са кърмени през първата година, трябва да приемат допълнително витамин D. Мултивитамините няма да навредят на никого, но много експерти твърдят, че дори детето да е в придирчива фаза, няма нужда да се тъпчат витамини в ябълковото му пюре. И най-придирчивите деца израстват нормално. Те получават рано или късно това, което им е нужно, дори да изглежда, че се хранят с въздух и слънчева светлина.

„Топлото мляко помага за заспиване.”

Истината е: Млякото съдържа малко количество триптофан (аминокиселина, която има приспивен ефект), но човек трябва да изпие голямо количество, за да му се доспи. Чашата топло мляко има по-скоро възпитателен и успокояващ плацебо ефект – ако е част от рутината на детето, то тогава няма да навреди.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11616 seconds