Новини и статии

Тест прогнозира спада на фертилността

Публикувано в: Бременност и майчинство 6 November 2009

Тест за фертилитет

Американски учени разработват експериментален ДНК тест за фертилност, който да ориентира жените кога най-късно могат да родят. Тестът проследява дейността на биологичния часовник и разкрива колко яйцеклетки остават на една жена, както и кога плодовитостта й ще започне да намалява. Ако изследването покаже малък брой оставащи яйцеклетки,  жена може да планира раждане на по-ранен етап или да замрази свои яйцеклетки. Това значително ще увеличи шансовете за забременяване след 30-ата година.

Експерименталният тест се базира на откриването на ген (Fragile X), който показва с каква скорост ще намалее запасът от яйцеклетки с течение на годините, пише New Scientist. Жената се ражда с определен брой незрели яйцеклетки (1 или 2 млн. фоликули), но само малка част от тях узряват и стават годни за оплождане. След пубертета количеството на фоликулите може да намалее до 400 хиляди, а след 40-ата година могат да останат само няколкостотин.

Фертилитетът обикновено намалява рязко след 35-годишна възраст, но при около 10% от жените това може да стане и много по-рано (след като навършат 20 год.).

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.06755 seconds