Новини и статии

Учени откриха ген, отговорен за 50% от случаите на рак на гърдата

Публикувано в: Здравни новини 6 October 2009

breastcancer

Учени от университета в Кеймбридж установиха ген, с чието неправилно функциониране или отсъствие се обясняват повече от половината случаи на рак на гърдата, съобщава британската преса, според която това откритие представлява значителен напредък, предаде АФП.

Генът, наречен NRG1 /неурегулин-1/ е бил установен в хромозома 8 и играе роля също така при рака на простатата, на яйчниците, на дебелото черво и на пикочния мехур, установили учените. Те открили, че канцерогенни клетки не се появяват в хромозома 8, тъй като генът NRG1 спира разпространението им. Но ако генът е увреден или липсва, в тази хромозома може да се появят тумори. Всеки човек се ражда със здрав ген NRG1, но изглежда, че с течение на времето, той се уврежда, оставайки свободен пътя за канцерогенните клетки, показва изследването. "Смятам, че NRG1 може да се окаже най-важното откритие през последните 20 години на ген, потискащ тумора, защото той ни дава важна информация относно нов механизъм, причиняващ рак на гърдата", каза ръководителят на изследването д-р Пол Едуардс. "Имаме силни доказателства, че генът има роля за рака на гърдата, но нямаме причина да смятаме, че това не се отнася и за другите видове рак, сред които рака на простатата и на дебелото черво", допълни той. Арлен Уилки от благотворителната организация Breast Cancer Campaign, която участвала във финансирането на изследването, счита, че това е "съществен напредък", който може да открие пътя за "множество нови стратегии за подобряване на диагностиката и лечението".

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.28705 seconds