Новини и статии

Вегетарианството – оръжие в борбата с климатичните промени

Публикувано в: Любопитно 7 September 2010

vegetarian
За отказа да се яде месо има различни причини - мнозина са вегетарианци по убеждение, а други са принудени по здравословни причини. Оказва се, че както едните, така и другите постъпват всъщност много правилно...

„Дойче веле" припомня, че наскоро в Германия се разгоря широка дискусия за смисъла и нуждата от вегетарианството. Тя беше предизвикана от книгата на американския автор на бестселъри Джонатан Сафран Фоър „Яденето на животни". В нея Фоър описва грозната страна на индустриализираното животновъдство и клането на животни. Той обръща внимание на това, че 99% от месото, което консумираме, е произведено в подобни индустриализирани комплекси. Според него тамошните методи са не само неморални, но и една от най-важните причини за глобалните промени на климата.

Както доказват редица научни изследвания, индустриалните методи на животновъдство създават между 18 и 51% от парниковите газове в атмосферата. Или както наскоро писа литературната редакторка на списание „Ди Цайт" Ирис Радиш: „Яденето на месо е по-вредно от карането на кола". Освен това тя поставя и някои въпроси от етиката: „Възможно ли е нещо, което от векове насам се счита за нормално, все пак да е страхотна неправда?". Радиш описва и промените в социалното поведение на хората в течение на вековете:

„В продължение на десетилетия засилената консумация на месо сигнализираше благосъстоятелност и социална интеграция, докато на вегетарианците се гледаше като на сектанти със съмнителен начин на живот, като на социални аутсайдери". Междувременно - според Радиш - вегетарианците са станали общоприети и признати от обществото хора. Себастиян Цьош - шеф на Германския съюз на вегетарианците потвърждава това:

„Мисленето се промени, имиджът на аскетично ориентираните вегетарианци, прехранващи се с мюсли, е вече съвсем друг. Междувременно се счита за модерно и положително, когато човек се храни вегетариански. Мнозина от звездите на Холивуд са вегетарианци или дори веганци, т.е. не ядат никакви животински продукти. В съзнанието на хората настъпиха значителни промени. От тях става ясно, че си пробива път съзнанието за съчувствие към животните. Все повече хора искат да живеят без да разрушават ресурсите на природата".

Две трети от днешните вегетарианци са от женски пол. В повечето случаи те имат високо образование и живеят в големите градове.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.21074 seconds