Новини и статии

Запекът при децата

Публикувано в: Бременност и майчинство 8 September 2009

Запек при децата

Съвременните деца много по-често от предишните поколения страдат от нередовен стомах, защото хранителният им режим се доближава до всички вредни навици на възрастните. Има цели дни, в които менюто на децата се състои само от сухи концентрирани храни и сладки газирани течности.

Много от подрастващите вече категорично заявяват, че не обичат зеленчуци, рядко приемат плодове, отказват да консумират супи и каквито и да било готвени ястия. При такова хранене организмът не може да си изгради правилен ритъм на всекидневно освобождаване на червата. При най-тежките случаи се стига до болки и спазми в корема, до болезнени изхождания, които само затварят порочния кръг на проблема, защото освен чисто физиологичните причини за нередовния стомах, се наслагват и психически задръжки от посещението на тоалетната.

По принцип изхожданията при децата зависят и от възрастовите особености: кърмачетата на естествено хранене трябва да се изхождат почти след всяко кърмене. При смесено хранене и при децата, които са изцяло на адаптирани млека, за нормално се приема еднократното дневно изхождане. Затова при децата над 1 година за проблем се говори, когато изхожданията са през повече от 2-3 дни. Значение за определянето на запека има не само честотата на изхожданията, но и техният характер.

Много рядко нередовният стомах при малките деца може да се дължи на хранителна алергия, която протича с изхождане на твърди топчести изпражнения. Това може да се установи със специални тестове, по предписание на специалистите в детските алергологични и гастроентерологични кабинети. При по-големите деца сред основните причини за запек се нареждат грешките в храненето и психическите задръжки. Тук е една от съществените разлики със запека при възрастните, който в голям процент се причинява не само от неправилен хранителен режим, но и от обездвижване. Проблем, който не съществува при здравите деца.

При децата запекът трябва да се преодолее преди всичко с промяна на хранителния режим с целенасочените, но деликатни усилия на възрастните. Ако дадете на детето нарязан на кръгчета морков, докато стои пред компютъра, може и да го изяде. Обелената и нарязана круша ще се радва на повече внимание от страна на детето в сравнение с поднесения цял плод. В тестото за пица или баница пробвайте да прибавите лъжичка пшеничени трици - това няма да промени вида и вкуса на ястието, но ще подпомогне червата.

Не е желателно малките деца да приемат химически лаксативни лекарства, защото те могат да предизвикат много бурна реакция в храносмилателната система. Ако все пак се налага да се подпомогне естественият процес на изхождане, най-добре при децата действат лаксативните сиропи на природна основа от типа на Фрутилакс. Те съдържат естествени плодови съставки с приятен вкус, напълно безвредни са и няма опасност от странични ефекти. Освен това децата, дори и по-малките, ги приемат с удоволствие.

Важното е родителите да знаят, че запекът не е нормално състояние за детския организъм. Промените в ритъма и характера на дефекациите трябва да бъдат дискутирани с личния лекар.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията

Индекс на телеснaта маса

см
кг.
год.
Регистрация на лекар

Вие сте лекар?

Създайте подробен профил и представете вашата практика.

Page generation time: 0.17769 seconds