Новини и статии

Защо ни се хапва повече сладко, отколкото нещо полезно?

Публикувано в: Хранене и диети, Любопитно 9 May 2011

zdravoslovnohranene

Чиста лакомия ли е желанието ни да ядем нездравословни храни? Защо вместо една ябълка ни се прияждат сладкиши или мазни бургери? Някои хора казват, че обичат солени храни, а други сладки. Много от тях вярват, че организмът им подсказва от каква храна има нужда. Учените обясняват, че някои химикали в мозъка възбуждат апетита към определени храни.

Еволюцията на вкусовете

Специалистите отдават неистовото желание за някакъв вид храна на еволюцията, психологически фактори, като стреса и нещастието, и понякога на истинска нужда на организма.

Важно е да се знае, че желанието за някаква храна не е просто глад, казва проф. Ендрю Хил от университета в Лийдс. Гладът е средство на организма да си осигури енергия с хранителни вещества. Когато стомахът е празен, той отделя хормона грелин, който предава сигнали на командния център на мозъка. Така се поражда чувството за глад. Сигналът, че сме се заситили, идва с отделянето на хормона лептин от мастните клетки и при повишаването на кръвната захар на инсулин от панкреаса.

Неистовото желание за определен вид храна обаче е много по-сложно явление. Гладните хора ядат всичко, дори храни, които не са им любими, за да оцелеят, отбелязва психологът Лий Гибсън.

Желанието за определена храна се свързва с редица химически вещества в мозъка. На първо място е допаминът, който има отношение към ученето и концентрацията. Когато виждаме или опитваме нещо ново, в мозъка се отделя допамин. Апетитът е свързан и с опиоидите -  химикали, които пораждат чувство на радост и удоволствие. Комбинацията от тези 2 фактора означава, че мозъкът свързва определени дейности с удоволствието и ни кара да ги извършваме отново и отново.

От еволюционна гледна точка, апетитът за нездравословна мазна храна се корени в праисторическите времена, когато опиоидите и допинаминът в мозъка са действали по отношение на висококалоричните храни като механизъм за оцеляване. Хората са програмирани да се наслаждават на мазни и сладки вещества и мозъкът им ги кара да си ги осигурят. Въпреки че днес те не са толкова необходими, тези химически реакции все още съществуват.

Влияние на настроението

Друг фактор за апетита за сладко и мазни храни е стресът. При стрес организмът произвежда хормона кортизол, посочва д-р Гибсън. Неговата главна функция е да повиши кръвната захар, за да се достави енергия на клетките на организма, да се подтисне имунната система и да се помогне на мастния, протеиновия и захарен метаболизъм. Кортизолът също блокира отделянето на лептин и инсулин и повишава глада.

Изследванията потвърждават, че когато хората са стресирани, те се нахвърлят на високоенергийни храни, като сладкиши и бонбони. В далечните времена стресът е бил породен от някаква опасност, която е налагала изразходване на енергия. Днес обаче при такава ситуация е малко вероятно изгарянето на много калории.

Освен това апетитът за някои храни се възбужда и по психологически причини. Настроението определено влияе, особено лошото, казва проф. Хил. Понякога хората възприемат храната като награда. Това чувство се корени в детството, когато родителите са ни давали сладки неща като награда и знак на обич. Нуждата от вкусни мазни и сладки храни е психологическа, но те трябва да съставляват малка част от дневния прием на храна.

Учени от Мичигън са открили, че сладката храна може да облекчи болката чрез производството на опиоиди. Не напразно, когато децата се ударят, им даваме нещо сладко. Установено е, че шоколадът е свързан с отделянето на тези предизвикващи еуфория химически вещества.

Не е изненада, че 50% от пристрастията към определени храни са към шоколад, а останалите главно към сладкиши и бисквити. Шоколадът се разтопява при телесна температура, което създава приятно усещане, а мазните и сладките храни още повече засилват това чувство, отбелязва проф. Хил.

Полът също оказва влияние върху предпочитанията, добавя той. Жените мечтаят главно за сладки и мазни храни, а мъжете обичат по-пикантна храна. Причините за това все още не са ясни.

Апетитът за някои храни не бива да се пренебрегва

Понякога повишеното желание за някаква храна показва липсата на някакво вещество в организма. През 1995 г. д-р Гибсън е направил изследване на група доброволци, които били подложени на редуваща се диета.

Първият ден те закусвали с ниско протеинова храна, а обедът им бил с много протеини. Следващият ден и закуската и обедът съдържали малко протеини. Всяка храна ухаела по различен начин. На третия ден пациентите имали избор. Независимо от вкуса, всички избрали храната с много протеини. Заключението е, че хората автоматично избират храната, от която се нуждае организма им. Животните търсят храна, когато имат нужда от хранителни вещества, като желязо, витамини или сол. Същото е и при хората, посочва д-р Гибсън.

КАКВО ОЗНАЧАВА ЖЕЛАНИЕТО ЗА:

Шоколад и сладкиши
Желанието за тези храни се обяснява с психологическата нужда от повишаване на настроението. Черният шоколад съдържа магнезий, антиоксиданти и желязо и несъмнено е много полезен, подчертава диетологът Зоу Харкомб.

Писа, паста
В този случай е възможно това да е пример за непоносимост към житни растения. Звучи невероятно, но хората обичат храните, към които имат непоносимост, твърди Харкомб. Една от теориите е, че когато организмът ни не може да смели и усвои добре определена храна, се стремим да погълнем още повече от нея, защото не извличаме достатъчно полза от тази храна.

Диабетиците, например, не могат да регулират кръвната си захар, от което енергията им спада. Техният организъм усеща недостиг на захар и те усещат неистово желание да ядат сладки неша.

Риба
Ако ви се яде сьомга, вероятно организмът ви има нужда от Омега3 мазнини. Има данни, че вкусовите рецептори реагират на определени мастни киселини, отбелязва д-р Гибсън. Може би системата ни ги разпознава. Апетитът за риба тон вероятно означава глад за сол, особено при хора, които консумират малко месо и риба, и много плодове и зеленчуци. Тези хора приемат повече калий и изпитват нужда да балансират диетата диетата си с повече сол.

Млечни продукти
Млякото съдържа важни хранителни вещества и ако ви се яде сирене, вероятно организмът ви се нуждае от витамините A и D, особено ако спазвате бедна на мазнини диета, казва Харкомб.

Месо
Специалистите отдават желанието да се яде месо на нужда от протеини или недостиг на желязо, особено при бременните жени.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11729 seconds