Новини и статии

Зимната депресия се бори със светлина

Публикувано в: Психично здраве 31 October 2009

sunthrutrees

С идването на зимата настроението на мнозинството от нас пада, като основна причина за това е малкото дневна светлина, в резултат на което тялото произвежда по-малко от хормона на щастието.

Много хора страдат от депресии по време на зимния сезон, чувствувайки се неуравновесени, безпричинно тъжни, с понижени апетит и способност за концентрация. Липсата на добро настроение обаче, според лекарите, не е причина веднага да посягаме към лекарствата. Зимната депресия е причинена преди всичко от малкото светлина през сезона. Без светлина човешкото тяло произвежда по-малко серотонин - хормона на щастието. Липсата на настроение най-добре се лекува с разходки и светлина. Час-два на ден на чист въздух могат да преборят депресията, категорични са специалистите. Важно е да се излиза навън, защото дори и в най-мрачния ден силата на светлината е поне 1 000 лукса - много над интензивността на светлината в затворено помещение. За сравнение, изкуствените източници на светлина генерират максимум 300 до 500 лукса. Ежедневното интензивно движение също е от голямо значение, тъй като то стимулира продукцията на важни за доброто настроение хормони в организма. Приемът на антидепресанти при зимна депресия не е най-препоръчителната терапия, освен ако депресията е особено тежка или ако светлинната терапия и спортът не оказват желаното въздействие.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15490 seconds