Болести

Акне

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Грижа за кожата при акне

Внимателно почиствайте кожата си

Ако имате акне, трябва внимателно да измивате лицето си като използвате меко почистващо средство сутрин и вечер, както и след усилена тренировка. Мийте лицето си като започвате от областта под долната челюст и достигате до линията на косата, като трябва много добре да изплаквате кожата на лицето си.

Консултирайте се с лекуващия лекар или друг здравен специалист за това, какъв вид почистващо средство е най-добре да използвате.

Използването на силни сапуни или груби тривки за пилинг няма да помогне и всъщност може да влоши проблема. Не се препоръчват и средства, стягащи кожата (адстрингенти), освен ако кожата е много мазна - тогава трябва да се използват само върху по-мазните зони.

Също така е важно редовно да миете косата си с шампоан. Ако косата ви е мазна, може да се наложи да я миете ежедневно.

Избягвайте честите манипулации засягащи кожата

Избягвайте да чешете или докосвате кожните лезии. Изстискването, пробиването или разраняването на пъпките може да доведе до образуване на белези или тъмни петна.

Внимавайте при бръснене

Мъжете, които имат акне, трябва да изпробват електрическа самобръсначка и обикновени ножчета за бръснене, за да установят кога се чувстват по-добре. Когато използвате обезопасено ножче за бръснене, трябва да се уверите, че е остро и да омекотите добре със сапун и вода брадата си преди да сложите крем за бръснене. Бръснете се бавно и внимателно - и само когато е необходимо, за да намалите риска от порязване в областта на кожните лезии.

Избягвайте излагане на слънце и слънчеви изгаряния

Много от медикаментите, които се използват за лечение на акне, правят кожата по-податлива на слънчево изгаряне.

Тенът прави дефектите по-незабележими, но това предимство е временно и прекаленото излагане на слънце крие определени рискове - по-бързо остаряване и рак на кожата.

Внимавайте при избора на козметични средства

По време на лечението може да се наложи да смените някои от козметичните средства, които използвате. Всички такива средства - фон дьо-тен, руж, сенки, овлажнители и продукти за косата не трябва да съдържат мазнини. Избирайте само продукти на етикета на които е упоменато: noncomedongenic (не стимулират създаването на комедони, т.е. затварянето на порите). За съжаление, при някои хора с акне дори такива продукти могат да влошат състоянието на лицето.

Продължи да четеш за Акне на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.12562 seconds