Болести

Алопеция ареата (Гнездов косопад)

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 11 August 2010

Лечение

Въпреки че не съществува средство, което да лекува алопеция ареата, нито одобрени лекарства за това заболяване, някои хора считат, че лекарства, одобрени за приложение при други заболявания, могат да стимулират растежа на опадалата коса поне временно. По-долу са посочени някои видове лечение на алопеция ареата. Не забравяйте, че тези лечения могат да стимулират растежа на коса, но нито едно от тях не може да предотврати падането на нови кичури, нито да излекува болестта, причиняваща косопада. Консултирайте се с вашия лекар за най-добрия избор на лечение за вас.

 • Кортикостероиди - Кортикостероидите са мощни противовъзпалителни лекарства, подобни на хормона кортизол, който се отделя по естествен път в организма. Тъй като при вътрешно приложение тези лекарства подтискат имунната система, те се използват често при лечението на различни автоимунни заболявания, включително алопеция ареата. Кортикостероидите могат да се предписват по три начина при това заболяване:
  • Локално инжектиране - инжектирането на стероиди директно в огнищата на оплешивяване върху скалпа и понякога в областта на веждите и брадата е ефективно средство за стимулиране на растеж на косата при повечето хора. Обикновено растежът на космите става видим след 4 седмици. Инжекциите внасят малки количество кортизон в засегнатите места, избягвайки по-сериозните странични ефекти, които се получават при продължително перорално приемане. Главните странични ефекти  при инжекциите са преходна болка, леко подуване и понякога промени в пигментацията, както и малки вдлъбнатини на кожата, които обикновено изчезват след прекъсване на инжекциите. Инжекциите могат да бъдат болезнени, поради това често не са предпочитано лечение за деца. Новата коса пораства видимо след 1-2 месеца и по-нататък инжектирането продължава веднъж месечно. Кортизонът отстранява погрешно насочените имунни клетки и дава възможност за растеж на косата. Но по-големи области не могат да бъдат третирани по този начин поради дискомфорта и тъй като количествата на препаратите стават твърде големи и могат да доведат до странични ефекти, подобни на тези при вътрешен прием.
  • Кортикостероиди - вътрешно - Вътрешното приложение на кортикостероиди е основно лечение за много автоимунни заболявания и може да се използва и при по-сериозни случаи на алопеция ареата. Но поради риска от странични ефекти при вътрешното приемане на кортикостероиди като високо кръвно налягане и катаракта, те се използват рядко и за по-кратко време при това заболяване.
  • Мехлеми за местно приложение - мехлеми или кремове, съдържащи стероиди, които се втриват директно в засегнатите области, са по-малко травматизиращи от инжекциите, поради което понякога се предпочитат при деца. Но използвани самостоятелно, тези мехлеми и кремове са по-малко ефективни от инжекциите и имат най-добър ефект при комбинация с други средства за местно приложение, като миноксидил (minoxidil) или антралин (anthralin).
 • Миноксидил (5%) - приложеният местно разтвор на миноксидил стимулира растежа на коса при много състояния, при които косменият фоликул е твърде малък и не достига нормалните си размери. Миноксидилът се използва за третиране на огнищно оплешивяване при мъже и жени. Може да бъде от полза и за стимулиране на растежа на коса при алопеция ареата. Разтворът, който се прилага два пъти дневно, е показал добри резултати за стимулиране на растежа на коса при възрастни и деца и може да се използва върху скалпа, веждите и в областта на брадата. При редовно и правилно прилагане на разтвора, ново окосмяване се появява след около 12 седмици.
 • Антралин - антралинът е синтетично вещество, подобно на катран, което променя имунната функция в засегнатия участък от кожата и е одобрен за лечение на псориазис. Антралинът се използва често и за лечение на алопеция ареата. Прилага се от 20 до 60 минути ("кратка контактна терапия ") за да се избегне твърде дълго дразнене на кожата, което не е необходимо за проявяване на ефекта от лекарството. Когато ефектът е положителен, новата коса видимо пораства след 8 до 12 седмици. Антралинът често се използва в комбинация с други начини на лечение, като инжектиране на кортикостероиди или миноксидил за по-добри резултати.
 • Сулфасалазин (sulfasalazine) - лекарство от групата на сулфонамидите, което се използва за лечение на различни автоимунни заболявания, включително псориазис. Действа върху имунната система и се прилага с известни положителни резултати при пациенти с тежки форми на алопеция ареата.
 • Сенсибилизиращи вещества за местно приложение - това са медикаменти, които, приложени върху кожата на скалпа, предизвикват алергична реакция, водеща до сърбеж, напукване на кожата и, в крайна сметка, до растеж на косата. Ако лекарството е ефективно, новата коса пораства обикновено след 3 до 12 месеца. При алопеция ареата се използват две сенсибилизиращи вещества за местно приложение: дибутилов естер на квадратната киселина (squaric acid dibutyl ester - SADBE) и дифенилциклопропенон (diphenylcyclopropenone - DPCP). Безопасността на препаратите и съответствието по отношение на формулите в момента са предмет на проверка.
 • Циклоспорин (cyclosporine) за вътрешно приложение  - създаден първоначално за предотвратяване на отхвърлянето на трансплантирани органи, вътрешно приеманият циклоспорин понякога се използва за подтискане на имунния отговор при псориазис и други предизвикани от имунната система състояния на кожата. Но подтискането на имунната система също може да създаде проблеми, включително повишен риск от сериозни инфекции и, възможно, от рак на кожата. Въпреки че вътрешният прием на циклоспорин може да стимулира растежа на космите, той не преодолява заболяването. Повечето лекари считат, че опасностите, свързани с това лекарство, надвишават ползите от него при алопеция ареата.
 • Фотохимиотерапия  - при фотохимиотерапията - лечение, най-често използвано при псориазис - вътрешно или външно се прилага псорален (psoralen) - вещество, което повишава чувствителността на кожата към ултравиолетови лъчи и след това кожата се облъчва с ултравиолетови лъчи. Това комбинирано лечение се нарича PUVA. При клинични изпитания около 55 % от хората получават козметично приемливо възстановяване на окосмяването след използването на фотохимиотерапия. Но процентът рецидиви е висок, а пациентите трябва да посещават терапевтичен център, който разполага с необходимото оборудване,  поне два или три пъти седмично. Нещо повече, това лечение е свързано с риск от развитие на рак на кожата.
 • Алтернативни терапии  - когато лекарственото лечение не успява да предизвика достатъчен растеж на косата, някои хора се обръщат към алтернативните терапии. Такива терапии, претендиращи за полезно действие при алопеция ареата, включват акупунктура, ароматерапия, масло от Oenothera biennis, хранителни добавки, съдържащи цинк и витамини, китайски билки. Тъй като много от алтернативните терапии не са потвърдени посредством клинични изпитания, тяхната ефективност за растежа на косми е възможна, но не е сигурна. В действителност някои от тях могат да влошат косопада. Нещо повече, това че терапиите се основават на природни вещества и фактори, не означава, че са безопасни. Както и при всяко други лечение, най-добре е да обсъдите тези терапии с вашия лекар преди да ги изпробвате.

Освен лечение за подпомагане на растежа на космите, може да се вземат мерки и за минимизиране на физическите опасности и дискомфорта, свързан със загубата на окосмяване:

 • кремове, съдържащи слънцезащитен филтър за главата, лицето и всички други области, изложени на слънчевата светлина;
 • очила (или слънчеви очила) за защита на очите от прекалената слънчева светлина, от прах и твърди частици, когато липсват вежди или мигли;
 • перуки, шапки или шалове за защита на главата от слънце или от студ;
 • мехлем, съдържащ антибиотик, за защита на ноздрите от микроорганизми, които навлизат при липса на косми в носа.

Продължи да четеш за Алопеция ареата на следващата страница.

Болести от същата група

Page generation time: 0.12150 seconds