Болести

Бронхиална астма

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Синоними:

  • Астма

Бронхиалната астма е хронично възпалително заболяване на дихателните пътища, причиняващо пристъпи на свиркане, стягане в гърдите, задух и кашлица.

Астма

Астма

National Heart, Lung and Blood Institute

При бронхиалната астма дихателните пътища са възпалени. Това води до оток на стената им и ги кара да реагират в по-голяма степен на различни стимули. Когато реагират, мускулите около тях се свиват, бронхите се стесняват и до белите дробове достига по-малко въздух. Отокът на стената, свиването на мускулите, както и увеличената продукция на секрети води до стеснение на дихателните пътища и развитието на астматичен пристъп, характеризиращ се със симптмите свиркане, стягане в гърдите, задух и кашлица.

При повечето болни от бронхиална астма астматичните пристъпи се редуват с безсимптомни периоди, част от пациентите страдат от продължителен недостиг на въздух с периоди на допълнително засилване на задуха, а при други кашлицата е основният симптом.

Астматичните пристъпи продължават от няколко минути до няколко дни и могат да са опасни за живота при тежка и продължителна обструкция (астматичен статус), поради което е важно ранното лечение на симптомите с оглед на предотвратяване на влошаването им.

Прогноза

Бронхиалната астма не може да бъде излекувана. Дори в безсимптомните периоди, все още сте носители на болестта, която може да се обостри във всеки един момент.

Въпреки това, с днешните познания и медикаменти, повечето болни от бронхиална астма могат да контролират заболяването и да водят нормален активен живот.

Page generation time: 0.03595 seconds