Новини и статии

Дефицитът на витамин Д може да влоши астмата

Публикувано в: Здравни новини 1 February 2010

astma_inhalacebig

Асматиците, които имат ниски нива на витамин Д, са в риск от влошаване на състоянието и дори липса на правилна реакция на стероидното лечение. Хората с високи нива на слънчевия витамин, имат по-добра белодробна функция и се повлияват положително от медикаментите.

Американско проучване, публикувано в American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, обхваща 54 асматици и показва, че дефицитът на витамин Д влияе негативно на представянето на белодробните тестове.

Хората с наднормено тегло имали най-ниски нива на витамин Д, а астмата се асоциира със затлъстяването, което означава, че витаминът може да е факторът, свързан и с двете състояния.

Все още не е известно дали добавките биха помогнали на хората с астма. Други източници са слънчевата светлина, по-мазните риби, рибеното масло и др. Учените са направили и друго заключение - данните от новото проучване доказват ролята на витамин Д за подобряването на белодробните функции.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12042 seconds