Болести

Диария

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Причини

Острата форма на диария обикновено е свързана с инфекция от бактериален, вирусен или паразитен характер. Хроничната диария най-често е проява на функционални нарушения, като синдром на дразнимото дебело черво или възпаление на дебелото черво.

По-долу са изброени някои от най-честите причини за диария:

  • Бактериални инфекции. Много видове бактерии, попадащи в стомашно-чревния тракт чрез заразена храна или вода, могат да предизвикат диария. Най-честите виновници са Campylobacter, Salmonella, Shigella и Escherichia coli (E. coli).
  • Вирусни инфекции. Различни вируси причиняват диария, включително ротавирусът, Norwalk вирусът, цитомегаловирусът, вирусът на herpes simplex и вирусният хепатит.
  • Свръхчувствителност към определени храни. Храносмилателната система на определени хора не може да обработва някои компоненти на храните, като изкуствени подсладители и лактоза.
  • Паразити. Паразитите могат да навлязат в организма с храната или водата и да се установят в храносмилателната система. Паразити, причиняващи диария, са Giardia lamblia, Entamoeba histolytica и Cryptosporidium.
  • Реакция на лекарства. Причина могат да бъдат антибиотици, лекарства за високо кръвно налягане, противоракови лекарства и антиацидни средства, съдържащи магнезий.
  • Болести на червата. Възпалението на дебелото черво, колитът, болестта на Крон и други чревни болести често водят до диария.
  • Функционални чревни разстройства. Диарията може да е симптом на синдрома на дразнимото дебело черво.

След коремна операция или отстраняване на жлъчния мехур е възможно да се появи диария. Причината за това най-често е промяната в скоростта, с която храната се придвижва в храносмилателната система след операция на коремните органи или увеличението на жлъчния сок в дебелото черво след отстраняване на жлъчния мехур.

В много случаи не може да се открие причина за настъпването на болестта. Ако диарията премине от само себе си, търсенето на причина обикновено не е необходимо.

Продължи да четеш за Диария на следващата страница.

Page generation time: 0.04204 seconds