Болести

Пептична язва

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 10 April 2010

Как се поставя диагнозата пептична язва?

Диагнозата се поставя на базата историята на заболяването, физикалния преглед и допълнителни лабораторни, образни и миниинвазивни изследвания.

Важно е да се отбележи приема на лекарства, включително такива отпускани без лекарско предписание (без рецепта), за да не се пропусне приема на НСПВС.

За да се установи наличието на H. pylori инфекция, се изследва кръвта, изпражненията или се прави дихателен тест. Около половината от хората, при които язвата е предизвикана от НСПВС са инфектирани с H. pylori.

От образните изследвания могат да се назначат:

  • Ендоскопия, при която се оглежда лигавицата на стомаха и дуоденума. През през устата се въвъежда ендоскоп, които достига до стомаха и дуоденума, където се оглежда за наличието на патологични промени в тяхната структура, включително за язва. При ендоскопията може да се вземе и биопсия (проба от тъканта), която да се изследва под микроскоп.
  • Горна гастроинтестинална серия - вид рентгеново изследване, при което през устата се приема контрастна материя - бариева каша, за да се визуализира стомаха и дуоденума на рентгеновите снимки.

И двете процедури са безболезнени.

Продължи да четеш за Пептична язва на следващата страница.

Page generation time: 0.01019 seconds