Болести

Простатит

Автор: Medicine.BG Последна редакция: 27 October 2009

Видове и симптоми

Терминът простатит означава възпаление на простатата, но в медицината често се използва за описване на четири различни заболявания.

  • Остър бактериален простатит - най-рядко срещан от четирите вида и е потенциално живото-застрашаващ. За щастие, той най-лесно се диагностицира и се лекува успешно. Мъжете с това заболяване често получават втрисане, висока температура, болки в долната част на гърба и в гениталната област; многократни позиви за уриниране, често през нощта; парене или болка при уриниране; болки в тялото, както и данни за инфекция на пикочните пътища от лабораторните изследвания - наличие на бели кръвни клетки и бактерии в урината. Лечението се състои в прием на антибактериални средства.
  • Хроничен бактериален простатит - също относително рядък. Появява се при непълно излекуване на бактериална инфекция на простата. Симтомите обикновено отшумяват и в последствие да се появяват отново. Лечението обикновено изисква употребата на антибактериални лекарства за продължителен период от време, но не винаги е успешно.
  • Хроничен простатит/синдром на хронична тазова болка е най-често срещаната, но най-малко изяснената форма на простатит. Може да настъпи при мъже на всякаква възраст. Симптомите ту изчезват, ту отново се появяват. Наблюдават се две форми - възпалителна и невъзпалителна. При възпалителната форма урината, семенната течност и простатния секрет съдържат клетки на имунната система, но не съдържат бактерии. Невъзпалителната форма не съдържа дори и клетки на имунната система.
  • Асимптоматичен възпалителен простатит - диагнозата се поставя, когато пациентът не се оплакват от болка или дискомфорт, но в простатния секрет и спермата му се наблюдават клетки на имунната система. Обикновено тази форма на простатит се открива при търсене на причини за безплодие или при изследвания за рак на простатата.

Продължи да четеш за Простатит на следващата страница.

Page generation time: 0.07267 seconds