Новини и статии

12 страхове на бременните

Публикувано в: Бременност и майчинство 12 October 2010

pregnant_belly

Притесненията през бременността са нещо нормално. Очакването на бебе е ново изживяване и на всяка жена й се иска бременността и раждането да преминат по най-добрия начин. Специалистите обясняват, че обикновено притесненията на бременните са безпочвени.

Страх: Ще пометна

Успокояващите факти: Това е малко вероятно. В повечето случаи бременността завършва с раждането на здраво дете (по-малко от 20 процента от жените помятат), твърдят американските гинеколози. Те отбелязват, че повечето помятания се случват през първите няколко седмици на бременността, когато много жени все още не са разбрали, че са забременяли. След като лекарят долови пулса на плода (обикновено около 6-та до 8-та седмица) рискът от помятане спада до около 5%. Бременните могат да намалят този риск като не пушат, не пият алкохол и приемат по-малко кофеин /най-много 1 чаша кафе на ден/. Често причината за помятането е аномалия в хромозомите, която пречи на зародиша да се развива нормално. Тогава помятането е неизбежно и не зависи от външни фактори.

Страх: Бебето ми не получава достатъчно храна, защото сутрин повръщам

Успокояващите факти: Както се изразяват някои лекари - бебетата са много добри паразити. Те абсорбират всички хранителни вещества от храната, която им доставяте. Така че дори и да ядете само  бисквити и сок, не се безпокойте. Ако не повръщате до такава степен, че да се обезводните напълно, а тогава ще сте толкова зле, че непременно ще повикате лекар, сутрешното повръщане няма да доведе до хранителен дисбаланс и да повлияе на зародиша. Просто си пийте предписаните витамини, яжте по-често, по малко и на малки хапки. Ако повръщате непрекъснато, помолете лекаря си да ви изпише хапчета против повръщане, които са безопасни за бебето.

И запомнете: Обикновено след 16-та седмица на бременността прилошаването намалява и жените могат да ядат без проблем повечето здравословни храни. Точно тогава и бебето трябва да започне да наддава.

Страх: Приемам храни и напитки, които ще навредят на бебето ми

Успокояващите факти: В днешно време бременните непрекъснато получават съвети как да се хранят и какви витамини да взимат. Прекалената информация ги обърква и те започват да се съмняват в безопасността на всяко нещо което правят. Това не е необходимо. При първото ви посещение при лекаря той ще ви каже кои неща са строго забранени за бременните, а вие може да зададете въпросите си. Запомнете, че не е възможно да се изпълняват абсолютно стриктно всички предписания. Истината е, че дори рисковете, за които предупреждават лекарите, свързани с такива неща като яденето на непастьоризирано сирене или боядисването на косата през първите 3 месеца на бременността, са много, много минимални.

Не се притеснявайте, ако случайно при храненето нарушите някое правило. Помислете си, че майка ви сигурно не е правила и половината от нещата, които вие правите за бебето си и въпреки това вие сте се появили на този свят така прекрасна.

Страх: Прекалено съм стресирана и това вреди на бебето ми

Успокояващите факти: Хормоналните промени, изтощението и другите признаци на бременността карат жените да се чувстват изнервени от време на време. Не си струва да се стресирате заради самия стрес.

Според специалистите натовареният работен ден няма да навреди на бебето ви. Повечето изследвания показват, че изпадането в стрес отвреме на време оказва минимално влияние върху плода. Според някои проучвания силният стрес, например заради загуба на работа или смърт в семейството, може да увеличи риска от преждевременно раждане, но всичко зависи от начина на справяне със ситуацията.

Ако в края на един лош ден се чувствате свръхнапрегнати, направете всичко възможно, за да се успокоите - напишете нещо в дневника си, излейте яда си на съпруга си или си легнете 1 час по-рано.

Страх: Бебето ми ще се роди с някакъв дефект

Успокояващите факти: Всички бъдещи майки треперят от страх при всеки тест и се надяват, че резултатите ще докажат, че бебето им е здраво и се развива нормално. Рискът бебето ви да се роди с вроден дефект е само 4% - и този процент включва освен сериозните аномалии, като синдром на Даун, и хиляди други,  някои от тях съвсем незначителни, като например дефект на нокътя на палеца или малък сърдечен дефект, който изчезва скоро след раждането и няма последствия за здравето на детето.

Най-добрият начин да предпазите бебето си е преди да забременеете да приемате мултивитамин с фолиева киселина и да си пиете предписаните витамини по време на бременността. Така ще намалите риска от мозъчни и гръбначни дефекти на плода. Ако имате опасения, ги споделете с лекаря си, който според възрастта ви и семейната история ще прецени дали съществува някакъв риск.

Страх: Ще родя преждевременно

Успокояващите факти: Това притеснение има някакво основание, защото броят на преждевременните раждания се увеличава и вече достига 13%. 70% от преждевременно появилите се бебета обаче се раждат между 34-та и 36-та седмица от бременността, когато рискът от сериозни усложнения или проблеми със развитието на бебето е почти нулев, или много малък.  Много малко са нещата, които можете да направите, за да намалите вероятността да родите преждевременно. Не пушете и не пийте алкохол, ходете редовно на преглед, приемайте ежедневно добавки от фолиева киселина.

Изследване на почти 40 хиляди пациентки показало, че жените, които са пили витамини 1 година преди да забременеят и по време на бременността, са между 50 и 70% по-малко застрашени от преждевременно раждане от жените, които не са приемали витамини.

Страх: Никога няма да сваля натрупаните от бременността килограми

Успокояващите факти: Всички бременни се безпокоят дали ще възвърнат предишното си тегло. Истината е, че след раждането 14 до 20% от жените запазват малко от натрупаните по време на бременността килограми, но има начини за напълното възстановяване на теглото. Преди всичко, докато сте бременна, се опитайте да не наддавате повече от 12 до 17 килограма. Жените, които напълняват повече от това, имат по-малък шанс да се отърват от килограмите след като родят.

Голяма роля за отслабването играе кърменето. То ускорява метаболизма и жените, които кърмят, отслабват по естествен начин. Те не трябва да се увличат по диети, защото са им необходими около 2000 калории на ден, за да задоволят хранителните си нужди. За отслабването помага и физическата активност. Правете дълги разходки и гимнастика. Много важно за родилките е да си доспиват. Изследванията показват, че жените, които спят по 5 или по-малко часа в денонощието, са 3 пъти по-склонни да запазят година след раждането натрупаните по време на бременността килограми.

Страх: Ще получа усложнения (като прееклампсия или гестационен диабет)

Успокояващите факти: Рискът от опасно високо кръвно налягане /прееклампсия/ е само между 5 и 8%. То се случва по-често при жени под 18 или над 35 години, както и при жени, които преди да забременеят, са имали склонност към високо кръвно налягане.

Лекарите имат предвид тези фактори и наблюдават застрашените от това усложнение. Прееклампсията обикновено не се проявява преди втората половина на бременността, а в някои случаи и толкова късно, че почти не влияе негативно на здравето. Не са известни други начини за предотвратяване на риска от прееклампсия, освен редовното мерене на кръвното налягане.

Ако забележите, че ви се подуват ръцете и лицето, зрението ви се замъглява или имате силни главоболия, уведомете лекаря си, за да овладеете прееклампсията в ранния й стадий. Що се отнася до гестационният диабет - състояние, при което организмът не може да преработва правилно захарта и тя се натрупва в кръвта -  рисковете са също така незначителни.

Той може да се контролира с елементарни промени в диетата, като ограничаване на нишестето и въглехидратите. Здравите жени, които никога не са страдали от диабет, трябва да изследват захарните си стойности между 24-та и 28-та седмица от бременността.

Страх: След раждането сексът вече никога няма да е същият

Успокояващите факти: След като бебето излезе от утробата жените се чудят как всичко „там долу" ще се възстанови. Всъщност това става, само че трябва да дадете на тялото си малко време да се излекува и на либидото си да се събуди отново. Първоначално кърменето може да намали желанието ви за секс.

През първите няколко месеца най-вероятно двамата със съпруга ви ще мечтаете повече за сън, отколкото за секс. След като лекарят ви разреши правене на секс, пристъпете към него бавно - първите няколко пъти може да изпитвате болка или да се чувствате некомфортно. Но човешкото тяло има невероятната способност да се възстановява. 70% от жените уверяват, че сексуалният им живот се възстановява напълно до 6-я месец след раждането. Някои жени дори твърдят, че той става по-пълноценен.

Страх: Раждането ще бъде много трудно и болезнено и няма да се справя с него

Успокояващите факти: С наближаването на раждането жените започват да си задават въпроси: Колко ще боли? Колко часа ще трае раждането? Преди всичко си дайте сметка, че жените раждат от както съществува светът.

Освен това в днешно време има много средства за справяне с болката. И не гледайте предавания за раждането по телевизията. Те няма да ви дадат представа за начина, по който вие ще родите, защото обикновено показват супер драматични раждания. Ако държите да се подготвите добре за събитието, посещавайте курсове по раждане, посъветвайте се с приятелки, които са раждали и с лекаря, който ще изроди бебето ви. Най-важно е да имате доверие в лекаря си.

Страх: Какво ще стане, ако се получи някакво сериозно усложнение по време на раждането?

Успокояващите факти: Сигурно сте чували за най-различни истории в родилната зала - за жени, които изпадат в несвяст,  замерват лекарите с разни предмети, проклинат на всеослушание мъжете си за това, което са им причинили... Помислете си, че екипът, който ви изражда върши тази работа по 5 пъти на ден и е бил свидетел на какво ли не. А и в този момент няма да ви е грижа как ще се държите. Единствената ви мисъл ще е бебето ви да се появи на бял свят и да го видите за първи път.

Страх: В последния момент ще се наложи да родя със секцио

Успокояващите факти: Една трета от бебетата се раждат със секцио, но повечето от тези операции са предварително планирани. Раждане със секцио се планира, когато бебето е разположено седалищно или е много едро, ако има проблеми с плацентата или предишното раждане на жената е било със секцио. Спешното прилагане на секцио е рядкост, но ако се наложи не се притеснявайте. Обикновено то завършва успешно както за майката, така и за бебето.

Запомнете, че раждането е най-естественото нещо на света и вместо да губите време в излишни тревоги се порадвайте на бременността си!

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Бих желал да не се изполват повече думи като изродил,ще изражда и подобни.Със сигурно те могат да се заменят с други по-подходящи.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14756 seconds