Новини и статии

Лекарите препоръчват ранна бременност

Публикувано в: Бременност и майчинство, Здравни новини 1 July 2009

Бременна жена

Жените трябва да създават семейства и да раждат деца до 35-годишна възраст иначе рискуват да останат бездетни. По думите на медиците от Кралския колеж по акушерство и гинекология в Лондон, най-добрата възраст за зачеване на дете е между 20-35 години. След 35-годишна възраст рисковете от помятане, цезерово сечение, раждане на мъртво бебе и различни видове усложнения се увеличава.

Акушерите са обезпокоени от разпространената в много страни тенденция, когато жената решава да стане майка едва на 30-40 години, в повечето случаи заради стремежа да получи образование, да направи кариера и да не се обвързва с брак, съобщава ИТАР-ТАСС. Лекарите не съветват дамите да се отправят предизвикателства срещу природата и разумно да планират раждането на дете, включително и за да защитят здравето на своето потомство, тъй като възрастните майки се асоциират с различни проблеми на детското развитие, включително хипертония и синдром на Даун. Възрастта, когато жените за пръв път стават майки, продължава да се увеличава: ако до преди 20 години за късно раждане се е смятала границата 30-35 години, то днес в западните страни тя достига вече до 45 години. Гинеколозите предупреждават, че колкото е по-възрастна жената, толкова по-бързо се понижава качеството на яйцеклетките в яйчниците: до 10% от жените страдат от ранно стареене на яйчниците. Биологичните фактори, определящи репродуктивното стареене, не са се променили с развитието на технологиите, затова както и преди медицината не може да излъже природата, подчертават медиците. Например, шансът за успешно изкуствено осеменяване при жени под 35 години е 31%, а във възрастта над 42 години - едва 5%.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22604 seconds