Новини и статии

15 септември - Световен ден за борба с лимфом

Публикувано в: Здравни новини 15 September 2009

лимфом

На 15 септември се отбелязва Световният ден за борба с лимфом.

Според специалисти у нас със заболяването живеят около 3000 пациенти. По данни на Националния раков регистър всяка година от агресивна форма на лимфом заболяват 540 души. От тях около една трета (или 140 пациенти) през 2009 г. ще бъдат лекувани с най-съвременна терапия, която е призната и използвана по цял свят.

Българското сдружение на болните от лимфом инициира Национална информационна кампания за борба със заболяването, чиято цел е да насочи вниманието на обществото към болестта, да акцентира върху значението на ранното й откриване и адекватно лечение.

Лимфомът е вид рак на лимфната система. Нехочкиновите лимфоми са се увеличили с над 80% само за последните 40 години. Около 200 000 души по света умират от тази коварна болест всяка година. Нехочкиновите лимфоми засяга активното население - предимно хора на възраст между 45 и 60 години.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15757 seconds