Новини и статии

52% от новоинфектираните с ХИВ са млади хора

Публикувано в: Здравни новини, Сексуално здраве 2 December 2010

antispinkampaniya

Над 52% от новоинфектираните тази година с ХИВ са млади хора на възраст между 15 и 29 години. Това каза д-р Тонка Върлева, директор на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", предаде репортер на БГНЕС.

Тази година по повод Световния ден за борба със СПИН на сградата на Министерство на здравеопазването беше поставена Червена панделка. Тя е символът на институционална подкрепа и ангажираност към проблема ХИВ/СПИН. Пред хода на министерството доброволци поставяха също червени лентички на минувачите. Тревожната статистика за младите хора подтикнала тази година ведомството да обърне кампанията към тях, за да им напомни, че трябва да се предпазват.

"Кампанията е създадена от млади хора, тя е за млади хора и това е изключително важно", каза д-р Тонка Върлева, ръководител на Програмата за превенция и контрол на ХИВ/СПИН. Тя обясни, че днес има над 150 инициативи по повод Световния ден за борба със СПИН. Основното е превенцията, каза и директорът на Инфекциозната болница проф. Таня Червенякова. Тя бе категорична, че пациентите, които са на лечение в болницата получават същите грижи и стандарти на лекуване като тези, които получават и пациентите в Европа, т.е. "лечението се провежда спрямо изискванията на ЕАКС", каза проф. Червенякова.

Милена и Камен Воденичаров, които също подкрепят кампанията също заявиха ангажираността на всички да се обръща внимание на превенцията и предпазването. "Просто на всички трябва да им светва червена лампичка, че трябва да се предпазват", каза Милена. "Дори и папата призна, че хората правят секс, при това го правят доста често", допълни Камен. Той обясни, че затова е по добре да се предпазват младите хора. "Всеки човек не трябва да допуска този вирус в себе си", каза Камен и допълни, че за да стане това има два начина - или да не се прави секс, или да прави секс с презерватив.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.25270 seconds