Новини и статии

1 декември – Световен ден за борба с ХИВ/СПИН

Публикувано в: Здравни новини 1 December 2009

Световен ден за борба със СПИН

По света над 33 милиона в света живеят с ХИВ. На всеки 12 секунди се инфектира един човек. На всеки 16 секунди един умира. В България всяка седмица трима души се инфектират с ХИВ. Половината от живеещите с ХИВ у нас са под 30 години. Над 4 хиляди души в България живеят с ХИВ. З хиляди от тях не знаят това. Официално регистрираните ХИВ позитивни лица са 1071.

По повод Световния ден за борба с ХИВ/СПИН на 1 декември от 9.00 до 11.30 часа мобилен кабинет с екип от Националната потвърдителна лаборатория по ХИВ ще бъде в двора на Софийския университет. Пред сградата на фармацевтичния факултет на Медицинския университет от 11.00 до 16.00 часа също ще бъде разположен подвижен кабинет. Всеки, който желае може да се изследва безплатно за ХИВ. Тези кабинети разполагат с бързи тестове за ХИВ, като резултатът е готов в рамките на няколко минути. Доброволци ще раздават информационни материали и презервативи. Посланието на тазгодишната информационна антиСПИН кампания е насочено приоритетно към младите хора.

БГНЕС припомня, че от януари до средата на ноември у нас са регистрирани 133 нови лица с ХИВ инфекция срещу 112 за същия период на миналата година. От новорегистрираните случаи през тази година 102 са мъже и 31 са жени. Регистрираните ХИВ - позитивни лица са в много широки възрастови граници - от 16 до 66 години. Средната възраст при мъжете е 31 години, а при жените 32 и продължава се наблюдава критично понижаване на долната възрастова граница. 69 души или 67% от новорегистрираните са във възрастовата група между 15-29 години. От началото на 2009 г. са регистрирани 4 ХИВ позитивни бременни жени. Регистрирано е и едно ХИВ - позитивно дете родено от ХИВ позитивна майка. Данните показват, че близо 60 % от новооткритите през първите 11 месеца на 2009 г. лица са от София - град (44 лица) и региона на Пловдив (20 лица), които продължават да са регионите с най-голям брой новорегистрирани през последните няколко години. Регистрирани са и ХИВ-позитивни лица в регионите: Пазарджик - (17 лица), Варна - (10 лица), София - област (7 лица). В останалите региони са регистрирани по-малко от 5 лица.

50 милиона души са изложени на риск от заразяване с вируса на ХИВ в Китай. В Китай има 319877 потвърдени случая на ХИВ, но се смята, че заразените са общо 740000. До 50 милиона души са във високорискови групи като занимаващи се с проституция, сезонни работници или просто наркомани. Един от всеки двама европейци, заразени с ХИВ, пък не са наясно, че са заразени. Специалистите предполагат, че цифрата е много по-висока. Изследванията показват, че 30% от европейците са несъзнателни носители на болестта. Техният брой се е увеличил със 70% в страните в източната част на континента. Без да знаят всички заразени продължават да предават вируса. Въпреки че лечението е успешно, много от хората не търсят лекарска помощ, увеличавайки риска от фатален край. Повечето жертви на СПИН са починали, заради това, че не са потърсили помощ. Експертите продължават да обсъждат мерките за намаляване на смъртността.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10844 seconds