Новини и статии

6 опасни мита за слънчевия тен

Публикувано в: Красота и естетика, Превенция и хигиена, Любопитно 7 July 2009

sunbathing_female_torso

Никой няма да отрече ползата от слънцето и слънчевия тен. Но с годините се появиха различни митове. Вие трябва да се запознаете се тях, да научите истината, за да използвате слънчевите лъчи за своето здраве и за здравето на вашите деца. Дори и при облачно време вашата кожа е подложена на силното въздействие на ултравиолетовите лъчи, предупреждават лекарите!

1. СЛЪНЦЕЗАЩИТНИТЕ КРЕМОВЕ САМО ПРИ СЛЪНЧЕВО ВРЕМЕ

53 на сто от хората смятат, че използването на слънцезащитните средства е необходимо само при интензивно слънце.

Истината: Дори и да не се печете специално, а и слънцето да не ви се струва активно - например при облачно време, това не трябва да ви успокоява. Защото вашата кожа е подложена на опасното въздействие на два типа лъчи:

  • Ултравиолетовите А лъчи (UVА) въздействат дълбоко на кожата, предизвикват нейното преждевременно стареене. Появяват се бръчки и алергични реакции.
  • Ултравиолетовите В лъчи (UVB) въздействат на горния слой на кожата. Така предизвикват слънчеви изгаряния и провокират ракови заболявания.

Смята се, че основната причина за възникване рак на кожата се получените слънчеви изгаряния в детска възраст.

2. МУРГАВИТЕ НЯМАТ НУЖДА ОТ МАЗИЛА

40 на сто от хората смятат, че смуглата кожа не се нуждае от защита против слънцето.

Истината: Тенът е защитна реакция на кожата по отношение въздействието на ултравиолетовите лъчи. Интензивността му зависи от пигмента меланин, който се изработва под въздействието на ултравиолетовите лъчи и оцветява кожните клетки. Смуглата кожа по природа си има кафеникав меланинов пигмент, който под въздействието на ултравиолетовите лъчи достатъчно бързо придава на кожата красивия шоколаден тен. Той обаче само частично я защитава от ултравиолетовите В лъчи. Но по никакъв начин този пигмент не защитава кожата от другия тип лъчи - ултравиолетовите А лъчи. Те нарушават процеса на формиране на колаген и еластин, който отговаря за еластичността на кожата. Това задълбочава процесите на преждевременно стареене, провокира злокачествено израждане на кожните клетки и потиска имунитета. Затова, независимо от типа кожа - светла или смугла, - вие трябва да я защитавате и да подбирате съответните защитни фактори.

3. ЗАЩИТНИЯТ КРЕМ СЕ НАНАСЯ САМО ВЕДНЪЖ НА ДЕН

51 на сто от хората смятат, че слънцезащитното средство се нанася дълго и неудобно. А на всичкото отгоре трябва да се прави по няколко пъти.

Истината: Да, трябва да се прави по няколко пъти - така ще защитите здравето си. Вие имате избор на слънцезащитни средства. Намерете най-подходящото за вас. А и какво са няколко минути за вашето здраве и красив тен!?

4. СЛЪНЦЕЗАЩИТНИ СРЕДСТВА СЪДЪРЖАТ ВРЕДНИ КОМПОНЕНТИ

46 на сто от хората смятат, че слънцезащитните средства съдържат вредни химични компоненти и не позволяват да се получи красив равен загар.

Истината: Не. Това не е така. Слънцезащитните средства помагат да се получи равномерен и устойчив тен, а и кожата не получава никакви изгаряния и претърквания. Съвременните слънцезащитни средства са абсолютно безопасни за здравето. Те са проверени чрез дерматологичен контрол и значи могат да се използват от всички, дори и от хора с чувствителна кожа. Осигуряват комплексна защита, имат редица патенти. Можете да ги използвате смело и да се почувствате здрави и красиви.

5. ДЕЦАТА ТРЯВБА ДА СЕ ПЕКАТ КОЛКОТО СИ ЩАТ, ЗА ДА СА ЗДРАВИ

54 на сто от хората смятат, че децата на всяка цена трябва да се пекат на слънце, защото това е полезно за тяхното здраве.

Истината: Умерената доза слънчево излъчване може да бъде полезна за здравето, но само при правилно дозиране и използване на слънцезащитни средства. Слънчевата светлина помага за изработването на серотонин - хормонът, който влияе на биологичните ритми и настроението. Ултравиолетовото излъчване помага на кожата да синтезира витамин D, който обогатява костната тъкан с калций. За да обезопасите себе си от възникване на рак на кожата, спазвайте следните прости правила:

  • избягвайте слънчевото въздействие в часовете на максимална слънчева активност;
  • не допускайте децата си да стоят дълго време под преките слънчеви лъчи;
  • обилно нанасяйте слънцезащитните средства и редовно възобновявайте нанасянето на кремовете;
  • освен тези средства винаги носете шапка, тениска и слънчеви очила.

Не е желателно децата до 3 годинки да пребивават под преките слънчеви лъчи. Това е свързано с факта, че пигментът меланин при децата не е устойчив и слънчевите лъчи предизвикват нарушение на неговото правилно функциониране. А това може да доведе до опасни за здравето последствия в бъдеще време.

6. КОЖАТА НЕ МОЖЕ ДА ДИША ОТ КРЕМОВЕТЕ

49 на сто от хората смятат, че след нанасяне на слънцезащитните средства по кожата остава усещането за лепкавост и кожата не може да диша.

Истината: Повечето съвременни средства са с лека текстура. Тя веднага попива в кожата. Но по никакъв начин не я прави мазна и лепкава. Точно обратното. Освен това осигурява високо ниво на защита, благодарение на специални филтри. Имат и друго предимство - слънцезащитните средства с лека текстура овлажняват кожата, защото след нанасянето им тя дълго време остава мека и копринена.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Реклама на плажните масла :)

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19398 seconds