Новини и статии

Обезмаслено мляко срещу затлъстяване при децата

Публикувано в: Хранене и диети 13 November 2009

Прясно мляко срещу затлъстяване

Една чаша обезмаслено мляко на ден пази децата от натрупването на излишни килограми.

По-малките ученици, които пият редовно обезмаслено мляко, имат по-нисък индекс на телесната маса от децата, които рядко пият мляко. Педиатри от университета в Гьотеборг и академията Салсгрен установили, че децата, които консумират редовно обезмаслено мляко, тежат средно с 4 килограма по-малко. Все още учените не могат да намерят обяснение на тази връзка, но те допускат, че децата, които приемат мляко всеки ден, консумират по-малко сладки газирани напитки и като цяло се хранят по-здравословно.

Диетолозите  проучили начина на хранене, телосложението и съдържанието на минерали в костите на 120 здрави 8-годишни ученици. Направени били и кръвни проби с различни маркери, които показват риска от затлъстяване. Медиците установили, че 62% от изследваните деца имат ниски стойности на витамин D в организма.  Те смятат, че е много вероятно да съществува връзка между натрупването на витамин D в детството и телесната маса. Витамин D се съдържа в рибата и млечните продукти, а анализът е показал, че децата, които пият редовно мляко, са приемали и често по-тлъсти риби, като сьомга и скумрия.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Нарастващата тенденция по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването сред българските деца продължава да се задълбочава. Основна причина за това е лошото състояние на материалната база за спорт в българските училища. 81% от децата и учениците желаят да спортуват, но не могат да осъществят това в сегашните условия. Инициативата „Активни и здрави“ на Фондация „Димитър Бербатов“ и „Данон Сердика“ се ражда именно след осъзнаване на тъжната статистика на Националния център за опазване на общественото здраве, според която всяко пето дете в България е със свръхтегло, а 12% от децата страдат от затлъстяване. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=12

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15276 seconds