Новини и статии

6 стъпки към дълголетието

Публикувано в: Хранене и диети 10 December 2010

antiagingtreatments

Вместо да търсите еликсир на младостта, направете някои елементарни промени в начина си на живот, с които може да го удължите с между 8 и 10 години. Това препоръчва изследователят Дан Бютнър в книгата си „Сините зони", която бе издадена от „Нешънъл джеографик" и се превърна в бестселър. Заедно с екип от демографи и лекари той пропътувал 4-те краища на света - Сардиния, Италия; Oкинава, Япония; Лома Линда, Калифорния; и Полуостров Никоя, Коста Рика - където голям процент от населението се наслаждава на живота до 90-100-годишна възраст. Ето 6 от тайните на тяхното здраве и дълголетие.

Смейте се от сърце

"Това, което беше най-отличително във всички групи столетници, които срещнах, е, че сред тях нямаше нито един намусен и свадлив човек", разказва Бютнър. Смехът не само намалява грижите. Той отпуска кръвоносните съдове, което понижава риска от инфаркт, посочва той, цитирайки изследване на университета в Мериленд.

Движете се

Нито един от столетниците, с които Бютнър и екипът му се е срещнал, не е бягал маратон или вдигал тежести. Физическите усилия, които столетниците са правили, били с ниска трудност. Те ходели пеша на дълги разстояния, работили в градината и играели с децата си. По този начин без да си поставят спортни цели те правели  редовно физически упражнения.

За да сте активни физически: скрийте дистанционното устройство на телевизора, не използвайте асансьор, паркирайте колата си по-далеч от входа на мола и вместо да не слизате от колата си, използвайте всяка възможност да карате колело или да ходите пеша.

Яжте по-малки порции

Една мисъл на Конфуций, която е много популярна в Окинава, „Hara Hachi Bu" означава „яжте, докато се заситите на 80%". На стомаха му трябват 20 минути, за да изпрати съобщение за ситост до мозъка и затова, ако спрете да се храните преди да почувствате, че стомахът ви е пълен, ще избегнете преяждането.

Друг начин да не преяждате е да се храните в по-малки чинии. Бютнър посочва, че храненето пред телевизора, компютъра или докато се слуша музика води до безсмислено тъпчене. Съсредоточете се върху храната, казва той, яжте бавно, консумирайте по-малко и се наслаждавайте на вкуса на храната.

Яжте ядки

Учени, които изследвали една общност от адвентисти в Лома Линда, Калифорния, открили, че хората, които ядат ядки 5 пъти в седмицата, намаляват наполовина опасността от сърдечни болести и живеят 2 години повече от тези, които не го правят.

Достатъчни са 30-60 грама, казва Бютнър. Слагайте си пакетче ядки в чекмеджето на бюрото или в чантата, за да си похапнете от тях следобяд. Или добавяйте орехи към зелените салати и върху филето от риба.

Подбирайте внимателно приятелите си

"Обградете се с хора, които обогатяват вашия стил на живот", казва Бютнър. По традиция жителите на Окинава, които са сред най-дълголетните в света, поддържат широка социална мрежа (наречена moais).

Не минава ден без 102-годишната Камада Наказато да се срещне и да си побъбри с 4-те си най-близки приятелки от детинство. След като си съставите близък кръг от приятели, се грижете за тях. Правете усилия да отделяте време за чести контакти с най-добрите си приятели.

Живейте целенасочено

В Коста Рика това се нарича „plan de vida", а в Окинава - „ikigai". Според Бютнър, най-дълго живеят хората с ясно чувство за цел. Трябва да знаете защо ставате всяка сутрин, казва той. Отделете време, за да формулирате ценностите си и да прецените желанията и силите си. След това изберете дейностите, с които може да постигнете повече от нещата, които ви правят най-щастливи в живота.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.11824 seconds