Новини и статии

Създадоха хапче за подмладяване на мозъка

Публикувано в: Психично здраве 6 April 2010

a51b82417a9bc3ca

Американски учени имат добри новини за всички, които се тревожат за лошата си памет или бавното мислене. Учените са разработили лекарство, което може да подмлади човешкия мозък с 10 или дори с 15 години.

Всички знаем, че с напредването на възрастта бързината и други функции на мозъка ни отслабват. Един от най-забележимите и неприятни признаци на загуба на мозъчна сила е влошаването на всички видове памет. Най-новите изследвания показват, че към 40-та си година вече сме изгубили около 30 процента от мозъчната сила. А на около 55-годишна възраст сме останали без 50 процента от мозъчните си способности - сякаш половината ни мозък се е изпарил някъде. Сега група американски учени твърдят, че могат да противодействат на тази прогресивна дегенерация на мозъка с революционно ново средство. То се съдържа в разработена от тях таблетка. Тя съдържа трите главни хранителни вещества за мозъка, а главният й ефект е рязко увеличаване на нивото на кислород в клетките на мозъка, казват учените. Тя помага да се преодолее постоянната енергийна криза в мозъка, предизвиквана от стреса на модерния живот и недостига на основни хранителни елементи.

Според един от авторите на изследването, довело до създаването на таблетката за добра памет, Джошуа Рейнолдс, застаряващият мозък се задъхва. До мозъчните клетки не достига достатъчно кислород, те страдат от недохранване, а капацитетът на невротрансмитерите е силно намален. Резултатът е усещане за мъгла в мозъка, бавно мислене, лоша памет, лоша концентрация, неспособност за вземане на решения. Всичко това, според изследователите, може да се преодолее с помощтта на новото средство, наречено „Просера". В телевизионно интервю за откритието Джошуа Рейнолдс описва ефекта на таблетката така: „Просера" помага за храненето на мозъка, връща паметта и мозъчната активност, която сме имали преди 10 или 15 години, като възстановява невротрансмитерите, подобрява яснотата на мисленето, концентрацията и повишава и настроението!" Участници в клиничните изпитания на лекарството казват, че ефектът е бърз и наподобява проясняването на зрението, когато човек си сложи очилата.

Средството за подмладяване на мозъка е резултат от продължителни изследвания. Джошуа Рейнолдс например е проучил 1.5 милиона човешки мозъци в продължение на 40 години. Екипът е работил в сътрудничество с няколко водещи изследователски центъра за дейността на мозъка в университетите в Харвард, Станфорд и Бъркли, а клиничните проби са извършени от Института за мозъка в Австралия.

"Таблетката за памет" все още не е на пазара. Докато тя стане достъпна за всички ни, не ни остава нищо друго, освен да разчитаме на старомодните средства за поддържане на мозъка: физическа активност за повече кислород и интелектуална активност за поддържане на паметта и мисленето.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22967 seconds