Новини и статии

8 чаши вода на ден?

Публикувано в: Любопитно 19 April 2010

drinkingwater_170704t

Изпитвате ли постоянно угризение, че пиете малко вода? А какво означава „малко" и количеството универсална и постоянна величина, валидна за всички ли е? Как да сме сигурни, че поемаме необходимото за организма си количество вода? Трябва ли да пием, само когато изпитваме жажда /както се храним , когато сме гладни/, или да се придържаме към сякаш узаконеното вече от години правило  „8 чаши на ден"?  Отговорът на тези въпроси  не е еднозначен и зависи от поредица условия.

Реално нуждата от течности се променя в зависимост от физическата активност, времето, околната среда и дори от приеманите лекарства. Няма смисъл да се наливате с  вода само за идеята и да ходите постоянно с шише в ръка.  От това само ще се наложи да тичате до тоалетната на всеки 10 минути, а в най-лошия случай рискувате да получите животозастрашаващата хипонатриемия, или водна интоксикация. Познаването на ситуациите, в които се увеличава нуждата от течности ще ви помогне да поддържате нормално ниво на хидратация.

Прекаляването с течности

При нормални условия здравият организъм може да преработва големи количества вода, стига той да е запасен с достатъчно електролити и по-специално натрий. Но комбинацията от прекалено много вода и недостиг на натрий може да създаде проблеми.

Хората, които са застрашени от хипонатриемия са:

  • Спортистите, които при потенето губят големи количества натрий и за да се хидратират, буквално се наливат с течности.
  • Хората с бъбречни заболявания.
  • Възрастните над  65 години, които приемат различни лекарства, имат проблем с изхвърлянето на течностите или страдат от недостиг на натрий.

Макар и рядко, хипонатриемия може да се развие вследствие на драстична диета или прекомерни количества бира.

8-те чаши вода дневно?

Противно на популярната догма, досега няма категорични доказателства, че изпиването на 8 чаши вода дневно е здравословно. При някои обстоятелства това правило не гарантира напълно избягването на обезводняването.

Как да се предпазим от дехидратация?

Честото слабо обезводняване може да причини здравни проблеми, като появата на парене в стомаха, запек, камъни в бъбреците, дори спиране на бъбречната дейност. Силното обезводняване може да блокира организма и да доведе до шок. Кои са първите, предупредителни симптоми на дехидратацията? Леката дехидратация се появява, когато от загубата на течности/ обикновено при потене, повръщане или диария/ телесното тегло намалява с 3 до 5%. Ако вече сте загубили течност и спортувате или работите при висока температура, обезводняването е въпрос на часове.

За щастие, дехидратацията не се развива без появата на силна жажда -  затова, ако сте жадни, отпивайте често по малко вода. Не пийте големи количества наведнъж, особено ако ви се повръща или имате разстройство - това само ще влоши състоянието ви.

Кои са първите, предупредителни симптоми на дехидратацията?

  • Пресъхнали уста и устни
  • Трудно концентриране
  • Умора
  • Учестен пулс
  • Главоболие
  • Замайване

Ако имате 2 или повече от изброените симптоми, съветът е да не ги подценявате.

Следете колко течности изхвърляте

Понякога при обезводняване урината е тъмна или с остра миризма. Състоянието на урината обаче може да се повлияе и от приемането на някои лекарства, на мултивитамини, както и на някои храни и напитки, като аспержите или бирата. Затова следете винаги колко течности изхвърляте.

Отделянето на по-малко количество урина обикновенно се свързва с дехидратацията. 

Какво се прави при обезводняване?

Най-доброто е превенцията. Когато ви предстои спортуване или физическа работа, а времето е сухо и горещо, поемете течност предварително. При появата на леко обезводняване отпивайте често, но по малко вода или натурален сок,  докато не почувствате, че сте утолили жаждата си. За да възстановите изгубените минерали, изяжте един банан или някакъв друг плод.

Не е задължително течностите да се приемат само чрез напитки. Над 90% е съдържанието на вода в дините, ягодите, доматите, целината, спанака, краставиците и броколито. Много висок процент вода съдържат също морковите, портокалите, ябълките, грахът, гроздето, пъпешите, картофите.

Следването на нормата за 8 чаши вода дневно най-вероятно не крие опасности, но не бива да се забравя, че индивидуалната нужда от течности се променя според обстоятелствата. Поемайте течности в разумни количества, а при горещини, физическо натоварване или болест внимавайте да не се обезводните.   

Отслабва ли се с пиене на вода?

И да, и не. Ако пиете вода преди и по време на ядене, ще се засищате по-лесно и това може да ви помогне да отслабнете. Също и ако утолявате жаждата си вместо с подсладените безалкохолни напитки с вода, която има нула калории. Но само увеличаването на приема на вода, без да намаляване на калориите, няма да стопи излишните килограми.

Нуждата от течности и възрастта

Хората над 65 години, които имат здравословни проблеми, трябва да се съветват с лекар за приема на вода, защото както прекаляването с течностите, така и недостигът им могат да бъдат опасни за тях.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.18414 seconds