Новини и статии

3 популярни здравни мита

Публикувано в: Любопитно 27 September 2013

lekoplast

Когато тече кръв от носа, главата трябва да се наклони силно назад...

Единственото, което ще постигнем, обаче е, че няма да си изцапаме дрехите. Какво става, ако наклоним главата назад? От една страна, кръвта може да попадне в дихателните пътища, а от друга – затруднява се съсирването й. Правилното действие е да се наклони главата напред и да се притисне ноздрата. Може в основата на носа да се сложи лед и да се тампонира с памук или салфетка.

Порезната рана трябва да се лекува най-добре открита, на въздух, а не да се превързва.

Дълбоката порезна рана трябва задължително да се покрива с превръзка. Само при охлузване и одраскване е подходящо да се остави мястото открито. Обяснението – колкото е по-дълбока раната, толкова е по-важно краищата й да са максимално доближени, за да зарасне, без да остане белег. Освен това раната ще бъде предпазена от инфекция. Така че правилното е при нараняване мястото да се промие, да се обработи с антисептичен препарат и да се превърже или покрие с лепенка.

Зрението се поврежда, ако се чете при слабо осветление.

Ако по рождение очната ябълка е по-дълга, се получава късогледство. И обратно, ако очната ябълка е къса, плоска – човек е далекоглед. Ако пък човек страда от хипертония, диабет, атеросклероза, ретината се уврежда и остротата на зрението се понижава. Но причината ще е именно състоянието на възприемащия апарат на окото, ретината. В тъмното мускулът на зеницата работи с все сила, за да осигури липсващата светлина. Така че очите при четене на тъмно ще се изморят, но зрението няма да пострада от това.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19152 seconds