Новини и статии

Бързата закуска действа като хероин

Публикувано в: Хранене и диети 28 October 2009

Новата наркомания - junk food

Хранителна диета от бургери, чипс, наденички и кейк ще програмира мозъка ви към консумирането на дори повече храни, богати на захар, сол и мазнини, сочат данните от ново изследване, цитирани от "Дейли Телеграф".

През годините този "джънк фууд" (вредна, бърза закуска) може да се превърне в заместител на щастието и може да доведе до зависимост. Д-р Пол Кени, учен-невролог, направи изследване, което показва колко опасни могат да бъдат храните, богати на мазнини и захар за нашето здраве. Изследователите смятат, че това е едно от първите изследвания, което показва, че мозъкът може да реагира по същия начин на бързата закуска, както към наркотиците. Д-р Кени, който започна изследването си в болницата Гай в Лондон, но сега работи в изследователския център във Флорида, раздели плъхове на три отделни групи за изследването си, което скоро ще бъде публикувано в САЩ. Единият от тях е ял нормално количество здравословна храна, вторият ограничено количество "джънк фууд", а третият - неограничени количества "джънк фууд", включително чийзкейк, мазни месни продукти и шоколадови закуски. Не се забелязват вредни последици при първите две групи, но плъховете, изяли неограничено количество бърза закуска, станали много дебели. Когато изследователите стимулирали по електронен път частта от мозъка, симулираща удоволствие, те установили, че плъховете, хапващи неограничено количество "джънк фууд", имат нужда от все повече и повече стимули, за да поддържат същото ниво на удовлетвореност като животните, консумиращи по-здравословна храна.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12993 seconds