Новини и статии

Броят на преждевременно родените у нас се повишава

Публикувано в: Бременност и майчинство, Здравни новини 31 August 2009

Бебе в кувьоз

Има тенденция към повишаване на броя на преждевременно родените и родените с увреждания деца у нас, съобщи специално за БГНЕС проф. Емилия Христова, председател на Българската асоциация по неонатология и лице на кампанията „Шанс за живот, шанс за нови спомени".

Спасяването и отглеждането на деца с неонатологични увреждания са много скъпи и затова за тях не може да отговаря само държавата. През последните две години усъвършенстването на медицинската техника е голямо, но, по-важното, според проф. Христова, е да се изградят неонатологични екипи от медицински експерт, които да полагат необходимите грижи за малките деца. Рисковете, които преждевременното раждане крие насочват вниманието към осигуряването на по-качествен живот за недоносените бебета. У нас годишно се раждат около 6000 преждевременно родени. Проф. Христова отчита, че за разлика от предишното, при сегашното правителство детското здравеопазване и неонатологията са приоритет. Предстои да се види обаче каква част от обещаните средства ще бъдат наистина инвестирани. Инициативата „Шанс за живот, шанс за нови спомени" стартира днес. Нейната цел е да бъдат оборудвани родилни отделения в болници, така че тези бебета да имат нормален живот.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.12508 seconds