Новини и статии

Международен ден без тютюнопушене

Публикувано в: Бременност и майчинство, Здравни новини 19 November 2009

pregnantwomanbreakingciggarette

Още в утробата на майка си бебето може да абсорбира никотин от цигарения дим. Всяка изпушена цигара забавя скоростта на кръвния ток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода. Вследствие зародишът може да бъде увреден, както от хроничния недостиг на кислород, така и от недохранване.

Изследванията показват още, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г. по-рано. Те са изложени и на по-голям риск от рак на шийката на матката.

Лекари от цялата страна ще учат бременните жени какви са вредите от тютюнопушенето. Лекциите ще се проведат до края на тази седмица, те са част от инициативите, които организира МЗ по повод Международния ден без тютюнопушене - 19 ноември. Тази година той се провежда под мотото "За бременност без тютюнев дим".

В рамките на една седмица ще се проведат над 100 инициативи на Министерство на здравеопазването и РИОКОЗ, които имат за цел да намалят броя на хората, зависими от никотина. В 10 града - София, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Разград, Силистра, Търговище и Враца ще се проведе и безплатно измерване на издишвания въглеродния окис. По време на кампанията ще се излъчват филми и ще се разпространяват рекламни материали за отказване от вредния навик.

56 джипита в цялата страна пък ще подпомагат пушачите да откажат вредния навик. Лекарите са обучени да прилагат специална комбинация от методи по Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето. Имената и координатите им ще бъдат публикувани на електронните страници на Министерство на здравеопазването и на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето -  www.aznepusha.bg. Помощ за отказване от тютюнопушенето хората могат да получат и на тел. 0700 10 323 всеки работен ден от 9 до 19 часа. Информация за Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето и всички инициативи, свързани с нея, могат да се намерят и на интернет-сайта на програмата www.aznepusha.bg.

Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развиването на редица социалнозначими заболявания каквито са онкологичните и сърдечносъдовите. Никотинът е особено вреден за бременните жени. Пушачките са с 30-40% по-застрашени от аборт през първите 3 месеца на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е почти два пъти по-висок. Изследванията сочат, че една от често срещаните причини за преждевременно раждане е пряко свързана с пушенето. Ако бебето се роди преди 37-та седмица или развитието в утробата е нарушено, има по-голяма опасност от по-ниско тегло на новороденото или смърт при раждането. Доказано е, че 5% от всички случаи на недоносване, се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е с 20-30 % по-висок, ако майката е пушачка. Това увеличава и риска бебето да развие астма с около 60%.

Нарушенията в неврологичните функции и умственото развитие на детето също са пряко свързани с пушенето през бременността. Децата на майки-пушачки са с по-ниско тегло и имат по-слаба успеваемост в училище, както в ранна, така и в по-късна детска възраст. По данни от проучвания в страни от ЕС децата, отглеждани в домове, в които се пуши, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на астматично заболяване.

Източник: Министерство на здравеопазването (МЗ)

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16495 seconds