Новини и статии

Червеното вино полезно срещу тежки инфекции

Публикувано в: Хранене и диети, Здравни новини 2 August 2009

Чаша червено вино

Екип от учени от уноверситета в Глазгоу, Шотландия, съобщи, че е открил антиоксидант, съдържащ се в големи количества в червеното вино, позволяващ да се предотвратят инфекции, които могат да се превърнат в сепсис, предаде АФП.

Антиоксидантът ресвератрол се съдържа в кожата на гроздовите зърна и в много по-големи количества в червеното вино, отколтото в бялото. Вече е установено, че той има не едно благотворно въздействие - предотвратява образуването на съсиреци в кръвта и е полезно в борбата с рака. Британските учени, които изследвали две групи мишки, изложени на инфекциозен агент, установили, че тези, които не са били подложени на предварително лечение на основата на ресвератрол, развивали тежка реакция, наподобяваща сепсис при хората, който може да доведе до общо увреждане на органите и смърт. За сметка на това мишките от групата, която получила ресвератрол, не развила никаква инфекция. Според учените ресвератролът предотвратява образуването на два ензима, играещи основна роля за възникването на тежки възпаления, sphingosine kinase и phospholipase D. "Тежките инфекциозни заболявания като сепсисът са много трудни за лечение и много хора умират заради липса на лечение", обясни д-р Алирио Мелендес, учен от университета в Глазгоу. "Освен това много хора, които са преборили сепсиса, влошават качеството си на живот заради нанесените от инфекцията вреди на различни вътрешни органи. Крайната цел на нашето изследване е да открием нова терапия, която може да помогне за лечението на тежки възпалителни заболявания", допълни той.

Източник: БГНЕС

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.00842 seconds