Новини и статии

Домашните химикали повишават риска от алергии при децата с до 180%

Публикувано в: Здравни новини 22 October 2010

childallergy

Децата са до три пъти по-застрашени да развият заболявания като астма и сенна хрема заради химикалите, съдържащи се в някои бои и почистващи препарати.

Изследователи от университета в „Карлстад" в Швеция открили, че подрастващите са до 180 на сто в риск от развитие на алергии, ако са били изложени на химикали в спалните помещения. Проучването показва за първи път, че концентрацията на пропилен гликол и гликол етер във въздуха на спалнята е свързано с повишен риск от развитие на астма, ринит и екзема при децата. Повишаването на риска варира от 50 до 180 на сто. Също така било установено, че по-високата концентрация на химикали в затворени помещения е свързано с производството на антитела срещу алергени като от котки, кучета, цветен прашец.

Учените са открили още, че използването на боя на водна основа в жилището, както и на такива почистващи препарати е свързано с по-висока концентрация на вредни вещества в помещенията. Химичните вещества може да се открият и в някои пластмасови играчки и опаковки.

Учените, чието изследване е публикувано в PLoS One, смятат, че са необходими по-нататъшни изследвания за това как влиянието на химикалите в детска възраст може да допринесе за хронични заболявания.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16027 seconds