Новини и статии

Етапи при раждането

Публикувано в: Бременност и майчинство, Любопитно 8 October 2012

maykasbebe1

Раждането започва като отговор на хормоните, които се отделят в тялото. Матката реагира на тях чрез стартиране на контракциите. Водите могат да изтекат в началото, по време или дори към края на раждането.

Раждането може да бъде предизвикано и по медикаментозен път, когато е необходимо допълнително стимулиране на матката. Целта на контракциите е да се отвори шийката на матката и да се подпомогне придвижването на бебето от утробата през родовия канал и да се появи на бял свят.

В началото на раждането шийката на матката е с малко разкритие. През следващите 5 до 15 часа (времето е различно за всяка майка) разширението продължава до момента, когато вече има възможност главата и тялото на бебето да излязат невредими.

Първи етап

Бебето слиза надолу и почти достига края на родовия канал, обикновено с главата надолу. По време на този етап контракциите зачестяват и са по-продължителни. Това е сигнал, че раждането наближава.

Типичен модел на контракциите е да се появяват на всеки 10 минути,  с продължителност по около 40 - 50 секунди в началото на първи етап, после контракциите идват на всеки 30 секунди и са дълги над минута. По това време шийката на матката е напълно отворена и достатъчно широка за раждането на бебето.

По време на този етап помага да останете мобилни и да експериментирате с различни позиции на тялото – да се облегнете на нещо или да застанете на четири крака.

Напредвате бавно?

Раждането не винаги минава по учебник. Възможно е контракциите да се забавят и дори да спрат. Ако вие и вашето бебе сте добре, не се притеснявайте. Просто бъдете търпеливи, спокойни и подготвени да се разхождате или намествате в различна позиция, докато чакате да започнат отново.

Ако лекарите преценят, може да се наложи да предизвикат раждането чрез медикаменти или други техники. Недостатъкът е, че контракциите могат да бъдат много силни и болезнени, но на първо място е здравето на бебето и майката. Ако те са застрашени, трябва да се вземат бързи и понякога трудни решения.

Втори етап

Тук започва същинската част – бебето се ражда. Обикновено този етап е по-кратък от първия. Самото раждане може да продължи от няколко минути до над 2 часа. Трябва да помогнете на тялото си да си свърши работата.

Вторият етап започва, когато шийката на матката е с пълно разкритие и се чувства много силно желание за напън в таза, въпреки че, ако сте с епидурална упойка, не може да го почувствате. Напъните се контролират от лекаря, за да се избегнат усложнения, ако бебето излезе твърде бързо или не е в правилна позиция.

Главата на бебето (обикновено) се появява първа. След няколко контракции ще се запознаете с детето си. Следва рязането на пъпната връв. Ако всичко е наред, ще може да подържите бебето веднага.

Трети етап

През този етап се изважда плацентата, което отнема от 15 до 30 минути. Може да не сте много наясно със случващото се, защото по-голямата част от вниманието ви ще бъде насочена към бебето.

След като плацентата се премахне, кръвоносните съдове във вътрешността на матката се затварят, което спира кървенето.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

3 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Мама-та да си глед а работата и да ходи да ражда в Ботсвана...или- у дома , като същинска кучка...в БГ има само прекрасни АГ болници с прекрасен персонал , които вършат чудеса ,но- с хора , а не с лигави кучки!!!

Все още е по- добре да се ражда в бг болница , по- малко са опасностите отколкото в къщи

Тази статия е писана от мъж най вероятно. :Много повърхностна и даже невярна. Целта на раждането е не само някакси бебето да излезе, а да стане естествено и спокойно, което е невъзможно в бг болница.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.15639 seconds