Новини и статии

Момче или момиче?

Публикувано в: Бременност и майчинство, Любопитно 21 October 2009

bebeta

Всяко семейство, което очаква дете, се вълнува какъв ще бъде полът му. Тук на помощ идват роднини, близки и познати, които разкриват на бъдещите родители различни непроверени способи и признаци, определящи дали ще се роди момиче или момче. Нека анализираме различните митове, свързани с пола на бъдещия наследник, от научна гледна точка.

Ако коремът на бъдещата майка е голям, ще се роди момче.

Това поверие е основано повече на психологични фактори, отколкото на реалната физиология. Просто сме свикнали да мислим, че мъжете трябва да бъдат по-едри от жените. Въпреки че се срещат доста едри жени и дребни мъже. Същото е и в утробата. Възможно е на бял свят да се появи не момче, а момиче.

Полът на бебето може да се определи по формата на корема на бременната жена. Ако е кръгъл и стои по-високо, ще бъде момче. Ако е ниско разположен и широк, ще бъде момиче.

Тези параметри изобщо не влияят на пола на бебето. Формата на корема на бъдещата майка зависи изключително от състоянието на мускулите в коремната област, хормоните и от теглото на жената. Освен това с всяка нова бременност коремът на жената слиза по-надолу, защото мускулите отслабват.

Ако бременната жена непрекъснато изпитва чувство на глад, ще роди момче.

Това отчасти е вярно. Апетитът се увеличава благодарение на мъжкия хормон тестостерон. Но той може да присъства в организма на бременната независимо от пола на бебето. Известни са немалко случаи, когато излишък от този хормон се открива при жени, които не очакват бебе. Въпреки че бременността наистина предизвиква хормонален дисбаланс в организма.

Полът на детето зависи от теглото на бъдещата майка. Ако тя е пълна, шансовете да роди момче са по-големи и обратно.

Теглото на бременната жена действително има връзка с пола на бебето, защото за развитието на плод от мъжки пол са необходими повече хранителни вещества. Научно изследване е доказало, че жени, които по време на бременността са тежали по-малко от 54 кг, са родили повече момичета. Ако теглото им е било над 54 кг (това е границата), по-често раждат момчета. Въпреки това става дума само за вероятност. Стопроцентова гаранция за пола никой не може да даде.

Наследниците на млади родители по-често са момчета, а на по-възрастните - момичета.

С възрастта настъпват хормонални промени в организма и това би могло да влияе на бъдещия пол на бебето. Но и тези промени са различни при отделните двойки. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.14642 seconds