Новини и статии

Хламидия удря 200 000 европейци

Публикувано в: Здравни новини, Сексуално здраве 1 July 2009

Около 200 000 европейци ще пипнат хламидия до края на лятото, предупреждават от Европейската агенция за контрол на заразните заболявания. Опасната инфекция покосява най-вече младежите до 25 години. Около 10% от европейците са инфектирани, сочат данните. Заразата по-често се разпространява при жените, отколкото при мъжете. Повечето от жертвите обаче така и не разбират, че са болни, защото нямат симптоми.

Хламидията е най-честата инфекция, която се предава по полов път в ЕС. Тя може да се разпространи и от майката на детето при раждането му. Рискът от зараза е толкова по-голям, колкото по-безразборни сексуални контакти има човек.
Болестта е огромна заплаха за здравето, защото може да доведе до тазови възпаления и безплодие у жените. Тя е известна като тихия убиец, защото при 3/4 от случаите няма никакви симптоми. Ако се появят някакви белези, това става между 1 и 3 седмица от заразяването. Те включват нетипичен секрет, възпаление или парене при уринирането. В много случаи обаче инфекцията може да стигне до фалопиевите тръби и дамите пак да нямат симптоми.

Други в тези случаи получават лека стомашна болка или в гърба, гадене, треска, кървене между циклите. При жените бактерията инфектира пикочния канал и шийката на матката. Тя обаче може да отиде и към ректума. Ако не се лекува, болестта води до стерилитет. Заради нея бременните жени могат и да родят преждевременно. При мъжете инфекцията води до болка при уринирането. Болката и подуването на тестисите им са по-необичайно явление. Усложненията при мъжете са рядкост. Понякога тя може да причини артрит, съпроводен с петна по кожата и възпаление на очите.

Инфекцията се диагностицира с изследване. Лечението й пък се провежда с антибиотици. Задължително обаче е да се изследват и лекуват и всички сексуални партньори. Освен това болните трябва да се въздържат от интимни контакти, докато не оздравеят. Ако единият от партньорите не се излекува, инфекцията ще повтори другия.

Източник: Standart News

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

Няма коментари

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.19158 seconds