Новини и статии

Храненето с биберон разваля зъбите на децата

Публикувано в: Бременност и майчинство 8 February 2011

waterbottlebabybottle

Австралийски учени твърдят, че храненето с шише на бебетата уврежда млечните зъби при най-малките. Изследването показва, че продължителното изкуствено хранене има връзка с увеличаването на проблемите с първите зъбки на децата, особено ако биват оставяни да дъвчат биберона по-дълго време.

Комбинацията между естествената лактоза в млякото (кърма или изкуствена формула) . и плаката в устата на бебето води до разрушаване на емайла на млечните зъби, поясняват учените. Те смятат, че най-добрият вариант е от майчината гръд да се преминава директно към чаша, а шишетата с биберон да се изключат напълно.

Детски стоматолози са забелязали модел на разваляне на задната част на предните зъби при най-малките, което е индикатор, че детето е държало продължително време биберона между езика и зъбите си.

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Две основни предпоставки да бъдем здрави са здравословното хранене и активното спортуване. За съжаление много често нито едното не се изпълнява. Тревожната тенденция по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването сред българските деца продължава да се задълбочава. Според данни на Националния център по опазване на общественото здраве като цяло се регистрира снижаване нивото на физическа дееспособност сред децата. Много разпространени са свръхтеглото (средно 15%) и затлъстяването (средно 5%), като се установява тенденция за тяхното увеличаване. "Активни и здрави" е кампания на Фондация "Димитър Бербатов" и "Данон Сердика", която се ражда именно след осъзнаването на тази тъжна статистика. Целта й е създаване на трайни навици за здравословен начин на живот сред децата в училищна възраст чрез активен спорт и здравословно хранене. За повече информация за здравословното хранене, може да посетите сайта http://www.aktivniizdravi.bg/nutrition.php?id=6

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.16590 seconds