Новини и статии

Искат забрана на хомеопатията!!!

Публикувано в: Здравни новини, Любопитно 23 July 2009

Хомеопатията може и да е опасна

Международна асоциация, обединяваща млади учени и лекари, се обърна към Световната здравна организация с открито писмо, в което изисква тази институция публично да осъди използването на хомеопатични средства при лечение на сериозните заболявания. Писмото е подписано и от британски учени от Университета на колежа в Лондон. Групата учени са на мнение, че е смъртно опасно болести като СПИН, туберкулоза, малария и грип да се лекуват с хомеопатични препарати. Авторите обосновават това свое "кърваво писмо" с факта, че Световната здравна организация не прави нищо, за да попречи на организации да разпространяват програми за лечение и профилактика на много сериозни болести с хомеопатични средства.

В този документ са посочени болестите, които според учените не подлежат на лечение с хомеопатия. Такива са СПИН, туберкулоза, малария, грип, диария сред новородените. Изследователите са убедени, че при лечението на тези болести могат да се използват препарати само с доказана ефикасност. И предупреждават, че използването на непроверени хомеопатични средства заплашва болните със смърт.

"Ние не очакваме никакви чудеса от подобни лекарства, - твърдят утвърдени международни педиатри. - Въобще не сме привърженици да се дава на децата каквото и да е непроверено и нестандартно. Това носи допълнителни рискове. Ние въобще не знаем как ще реагира имунната система на детския организъм. Особено в острата фаза на болестта". Педиатрите изтъкват, че така ще се пропусне ефикасното лечение, а това ще бъде непростимо, защото при децата процесите протичат много бързо.

Разбира се, на противоположно мнение са привържениците на доказателната медицина, тези, които препоръчват и хомеопатията като профилактика и лечение. Те заявяват, че около този алтернативен метод се създават и неоправдани митове и заблуди.

Световната здравна организация все още се въздържа от мнение по повод "кървавото писмо". Знаем, че хомеопатичният метод е основан на принципа лечение "на подобното с подобно". Това е основното различие с традиционната медицина, където се лекува с противодействащо средство. През последните години и в България се създадоха доста центрове за този нетрадиционен метод на лечение. А много държави отделят средства за един от най-популярните хомеопатични противогрипни препарати от френски произход. Той дори е получил една от най-уважаваните медицински награди.

Това, което сме длъжни да знаем: Зеленият чай е опасен за черния дроб и бъбреците. Непрекъснато ни заливат уверения, че зеленият чай едва ли не лекува всичко. Оказва се, че неумерената употреба на тази чудодейна напитка може да предизвика болести на черния дроб и бъбреците. До този извод стигнали лекари от Ню Джърси на основата на проведени изследвания.

Антиоксиданти - ето ключовата дума в маркетинговата политика. Тази магическа "мантра" прекрасно си върши работата вече доста време. А зеленият чай без всякакви съмнения съдържа тези вълшебни вещества. Той изхвърля от човешкия организъм токсините и пречи на стареенето. Това е факт. Но, рекламирайки своя продукт, производителите не си правят труда да споменат, че този чай помага за образуване на камъни.

Изследователи от университета в Ню Джърси открили, че прекалено големите дози зелен чай, който се дава с оздравителна цел на всички привърженици на здравословния начин на живот, могат да предизвикат чернодробни и бъбречни болести. Същото важи и за хранителните добавки с екстракт от зелен чай - те могат да доведат до симптоми на отравяне с полифеноли. И ако преминете изцяло на така полезния и лековит зелен чай, след известно време в организма ще се образува излишък на полифеноли - това са оксиданти от растителен произход. А точно те предизвикват изменения в чернодробните и бъбречните тъкани. Учените не искат да предизвикат паника и просто предлагат приемът на чай да става по-умерено. Той действа оздравително само когато се употребява в умерени дози, категорични са те.

Източник: Блиц

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

1 Коментар

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Дори да се забрани, винаги ще има хора, които ще смятат, че "лекарите нищо не разбират" и ще вярват на поредното "чудотворно лечение". Въпрос на личен избор е дали да се лекуваш, разчитайки на научния напредък или да се доверяваш на шарлатани.

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.22839 seconds