Новини и статии

Здравната система у нас е на последно място в Европа

Публикувано в: Здравни новини, Любопитно 29 September 2009

doctors

Българското здравеопазване е на последно място в Европа, според международно проучване, цитирано от британския в. Дейли Телеграф.

Изследвани са здравните системи в 33 европейски страни, като на всяка една са поставени точки по системата на „Euro Health Consumer Index" въз основа на 38 фактора. Сред тях са достъпът на пациентите до медицински услуги и информация, както и времето за чакане пред лекарския кабинет или за извършването на дадена манипулация.

Държавата с най-развито здравеопазване е Холандия (с 875 точки от 1000 възможни). След нея се нареждат Дания, Исландия, Австрия, Швейцария, Германия, Франция, Швеция, Люксембург и Норвегия. Най-малко точки събира България (448 т.), а преди нас са Румъния, Латвия, Албания, Литва, Словакия, Малта, Полша, Португалия и Македония и др. В златната среда в класацията се нарежда Великобритания, заемаща 14-о място с 682 точки. 

Източник: Health.bg

Сподели в:

Нередност Изпрати Принтирай
Facebook

2 Коментара

Съдържанието в коментарите представя мнението на потребителите на Medicine.bg. То не е проверено от модератор за медицинска или фактологическа точност и не замества консултация със специализирано мецинско лице.

Българската здравна система е ПОГРЕБАЛНА СИСТЕМА. Как ви се струва да чакате за биопсия на шиен лимфен възел 1 година? При положние, че по документ в БГ и в света, лимфен възел неповлияващ се на антибиотично лечение над 1 месец и размер над 1 см задължително се биопсира... Как ви се струва, че половината хематологични заведения не работят диагностични дейности по договор с НЗОК, включително националния център по хематология??? Изглежда че здравната система служи основно за пране и крадене на пари, но не и за навременно диагностициране и респективно ефективно лечение. Иначе ценоразпис не липсва, например за безкръвна операция поета от касата, пациента доплаща 600-1000 лв. "консумативи?!" .. стига да ги събере или вземе кредит..

Наистина така е в Европа, много се различава от България!

Добави коментар

Коментари, които не са свързани с темата и съдържат неподходящо съдържание, могат да бъдат модерирани или премахнати.

Нагоре към статията
Page generation time: 0.10240 seconds